Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Otec zavraždeného Tupého: Za syna pýta 200-tisíc eur
Zdielať na
Krimi

Otec zavraždeného Tupého: Za syna pýta 200-tisíc eur

Zdroj: archív

Začal sa prvý deň hlavného pojednávania s údajnými vrahmi Daniela Tupého

Dvoch obžalovaných - Richarda H. a Dávida V. eskortovali na dnešné pojednávanie na Okresný súd Bratislava I z väzby. Dávid V. je od začiatku vo väzbe v súvislosti s inou trestnou činnosťou, keď sa mal dopustiť ublíženia na zdraví. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava V. Na dnešný proces sa dostavili aj zvyšní traja obžalovaní v tejto veci. Ani obžalovaní a ani prokurátorka na úvod pojednávanie, ktoré sa stretlo s veľkým záujmom médií, odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

"Som nevinný, obvinenia sú vykonštruované. Činu som sa nedopustil. Viem, kde som nebol," vyhlásil Richard H. Podobne zareagoval aj Dávid V.

"Je to vykonštruované na výpovedi jedného utajeného svedka," dodal Dávid V., ktorý sa nachádzal podľa vlastnej výpovede v čase vraždy v petržalskom bare Boston v spoločnosti viacerých osôb.

Medzi nimi bol aj Mikuláš P., ktorý bol prednedávnom do dlhých rokoch pojednávaní zbavený viny v kauze dvojnásobnej vraždy v Irish pube. Mikuláš P. bude vypovedať v tomto prípade ako svedok v tretí deň pojednávania, teda v stredu 28. januára.

SITA

"Skutok je celý vykonštruovaný - políciou a prokuratúrou. Spoluobvinených som vtedy nepoznal a ani na Tyršovom námestí som sa vtedy nenachádzal," povedal zase ďalší obvinený Ján S., ktorý v tom období a približne v inkriminovanom čase jazdil taxíkom pre potreby verejnoprávnej televízie. "Som nevinný. Na Tyršovom námestí som vtedy nebol," povedal zase ďalší obvinený Michal B.

Prokurátorka na úvod dnešného procesu prečítala obžalobu, keď pätica údajne po vzájomnej dohode sa rozhodla napadnúť vyzbrojená nožmi a boxermi náhodnú skupinu. Pritom Richard H. vyzbrojený dvoma nožmi mal rozličnou intenzitou a prudkosťou viac razy bodnúť Daniela Tupého.

V kauze vraždy Tupého je dovedna obvinených päť osôb. Z nich prvých troch hlavných obvinených - údajného útočníka Richarda H., Dávida V. a Jána S. zadržali príslušníci špeciálneho policajného tímu koncom februára minulého roku. Následne obvinili v tomto prípade aj Róberta J. a Michala B., ktorých stíhali na slobode. Vo väzbe je v súčasnosti v priamej súvislosti s útokom na Tupého už len údajne hlavný útočník spomínaný Richard H.

SITA/Tomáš Benedikovič

Okresný súd Bratislava I vytýčil pojednávanie v tejto trestnej veci na dovedna päť dní, od pondelka 26. januára až do piatka 30. januára a na tieto dni predvolal 33 svedkov a osem znalcov. Spisový materiál v tejto trestnej veci obsahuje 22 zväzkov.

Vyšetrovanie vraždy Tupého uzavrela prokuratúra koncom augusta. Obžaloba bola Krajskou prokuratúrou v Bratislave podaná na Okresný súd Bratislava I dňa 11. septembra. Na päticu obvinených bola podaná obžaloba pre trestný čin výtržníctva spolupáchateľstvom v jednočinnom súbehu s pokusom trestného činu ublíženia na zdraví spolupáchateľstvom. Na obvineného Richarda H. bola podaná obžaloba aj v súbehu s trestným činom vraždy.

Žilinského študenta Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží. Podľa výpovedí očitých svedkov mali byť za činom neonacisti. Danielovi odhalili pred budovou univerzity, kde študoval, v roku 2006 pamätnú tabuľu. Ešte v tom istom roku odhalili v blízkosti miesta činu pamätník obetiam rasizmu a neonacizmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy