Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
České tajné služby chránia pražských politikov pred údajným ruským atentátom
Zdielať na

České tajné služby chránia pražských politikov pred údajným ruským atentátom

PRAHA / Česko-ruské vzťahy sú veľmi napäté. Redaktori časopisu Respekt informovali, že do Česka mal prísť ruský agent, aby otrávil niektorých pražských politikov. Moskva to odmietla ako novinársku kačicu. České tajné služby však pridelili týmto politikom neustálu ochranu.

Informáciu o tom, že z Ruska priletel niekto, kto chce fyzicky zlikvidovať alebo minimálne zastrašiť českých politikov, ktorý prejavili tvrdý postoj voči Ruskej federácii, priniesol týždenník Respekt.

Pred troma týždňami však na letisku Ruzyně nastúpil do auta ruskej ambasády muž s diplomatickým pasom Ruska.

"Na letisku ho vyzdvihli jeho kolegovia, viac detailov nebudeme prezrádzať, to je otázka na tajné služby," povedala Zuzana Štíchová, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí ČR.

"Jeho prílet a s ním spojené informácie boli bezpečnostnými zložkami tejto zeme vyhodnotené ako vcelku rizikové a nebezpečné pre niekoľko komunálnych politikov," vraví Ondřej Kundra, redaktor Respektu.

Zdroje Respektu tvrdia, že muž, ktorý sa ubytoval na ruskej ambasáde v pražských Dejvicích, je v skutočnosti tajný agent, ktorý so sebou priviezol kufrík s jedom ricín.  

"Súčasťou jeho batožiny, alebo toho, čo mal so sebou, čo sa očakávalo, že privezie, bol jed ricín. Táto ako aj ďalšie informácie práve viedli k tomu, že pražskí komunálni politici dostali bezprostrednú policajnú ochranu," povedal Ondřej Kundra.

Ondřej Kolář, údajný cieľ číslo 1, dal odstrániť pamätník maršala Koneva, ktorý stál v Dejvicích viac ako tridsať rokov. Rusi to označili za porušenie dohôd o priateľstve, v Moskve ako odvetné opatrenie zaútočil niekto na českú ambasádu, starosta už je dva týždne ukrytý na neznámom mieste.

"Teraz vlastne žijem s políciou za mojím chrbtom, sú so mnou 24 hodín denne, 7 dní v týždni," opisoval situáciu Ondřej Kolář, starosta Prahy 6.

Ďalšími politikmi majú byť primátor Prahy Hřib a starosta Řeporyjí Pavel Novotný. To, že by v Prahe pristál tajný agent a chcel zaútočiť na politikov látkou známou z otravy agenta Skripala v Spojenom kráľovstve, Moskva označila za novinársku kačicu. Novinár Kundra ale trvá na tom, že jeho zdroje sú dôveryhodné.

Moskve sa odstránenie sochy nepáčilo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy