Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Obete domáceho násilia to majú v týchto časoch obzvlášť ťažké
Zdielať na

Obete domáceho násilia to majú v týchto časoch obzvlášť ťažké

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Sprievodným javom dlhodobej izolácie býva nárast domáceho násilia. Páchané je najčastejšie na ženách. Povedala nedávno prezidentka Čaputová. Aj policajti z Nového Mesta nad Váhom zaznamenali zvýšený počet takýchto prípadov. V putách skončili viacerí muži.

Svojím partnerkám mali spôsobovať bolesť a útrapy. Policajti z Nového Mesta nad Váhom v priebehu pár dní zatkli až troch mužov pre podozrenie z domáceho násilia.

"29-ročný muž z okresu Nové Mesto nad Váhom sa mal vyhrážať svojej manželke zapálením, bezdôvodne kričať a vulgárne jej nadávať a mal ju aj fyzicky napádať," hovorí o jednom z nich Danka Adámiková, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne. 

Tento muž mal dokonca surovo zbiť aj vlastného otca. Nepáčilo sa mu, že sa postavil medzi neho a nevestu: "Obvinený mal fyzicky napadnúť aj otca, čím mu mal spôsobiť zranenia s doposiaľ nezistenou dobou liečenia."

Ďalším z mužov, ktorého z domu odviedli v putách, je 52-ročný Novomešťan. Ten mal vyčíňať najmä vtedy, keď si vypil.

"Muž sa mal vyhrážať svojej družke zabitím, podpálením bytu, mal ju fyzicky napádať, čo sa neustále stupňovalo a čím obvinený u ženy vzbudil dôvodnú obavu o svoj život a zdravie," upresňuje Danka Adámiková.

To, že k podobným prípadom dochádza vo zvýšenej miere práve v tomto období, nie je podľa psychologičky náhoda. Môže ísť o dôsledok opatrení proti šíreniu koronavírusu, keď nás odborníci vyzývajú, aby sme zostali doma.

"Tí rodinní príslušníci sú spolu takmer celý deň, musia tolerovať aj svoje zlé stránky, nie sú na to pripravení, trpia nervozitou, sú podráždení," hovorí psychiatrička Darina Hrabovská. "Cieľom tohto násilia je v podstate ponižovať tú ženu, držať ju v zajatí, potreba dokazovať si svoju nadradenosť, svoju moc."

Oboch mužov obvinených z nebezpečného vyhrážania vzal sudca do vyšetrovacej väzby. Hrozí im až 3-ročný trest odňatia slobody. Polícia aj na ich príklade demonštruje nulovú toleranciu voči domácemu násiliu.

"Dlhodobé násilie zanecháva zdravotné problémy, najmä psychické, ale aj fyzické, pokiaľ je to násilie páchané práve fyzickou formou," dodáva psychiatrička Darina Hrabovská.

Keď je aj násilník stále doma, situácie je pre obeť dramatická:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy