Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vplyv koronavírusu na psychiku repatriantov: Vyhadzovanie stravy z okna, agresivita či pokus o samovraždu
Zdielať na

Vplyv koronavírusu na psychiku repatriantov: Vyhadzovanie stravy z okna, agresivita či pokus o samovraždu

BRATISLAVA / Sú zavretí v izbe, ktorá má pár metrov štvorcových. Repatrianti, sú bez akéhokoľvek vonkajšieho kontaktu so svetom. Žiadne vychádzky, žiadne stretnutia, nič len život v jednej izbe. Niektorí z navrátilcov nevideli svoje rodiny už mesiace. Takéto podmienky sú náročné najmä na psychiku. Repatriantom preto pomáhajú aj odborníci z ministerstva vnútra.

Vrátili sa na Slovensko a musia absolvovať povinnú štátnu karanténu. Repatrianti išli do zariadení s tým, že v nich strávia maximálne 2 týždne a pôjdu domov. Pobyt sa, ale niektorým výrazne predĺžil. Po testoch sa totiž ukázalo, že sú na nový koronavírus pozitívni, alebo prišli s nakazeným do kontaktu. A na to, aby sa dostali domov, potrebujú dva negatívne testy na koronavírus po sebe.

"Ako nehovorím za seba, že to potrebujem, my sme tu dvaja, ale sú ľudia, ktorí sú samí na izbe 40 dní. Je to na psychiku hlavne ťažké," povedal jeden z repatriantov. "Máme prejavy takého typu, že niektorí prestali absolútne komunikovať s našim operačným strediskom. Máme takých, ktorí povedali, že budú vyhadzovať stravu z okna," uviedla rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Podľa našich informácií sa dokonca v jednom zo zariadení pokúsil muž vyskočiť z okna. Údajne mal problémy s alkoholom a silné abstinenčné príznaky. "Je pravda, že u niektorých sa prejavuje tá psychika až takým agresívnym spôsobom, ale verbálnym. Máme aj takých, ktorí povedali, že sa zbalia a odídu. Čo vieme, že sa stalo aj v iných karanténnych centrách," povedala Kurilovská.

Ministerstvo vnútra preto poskytlo svojich rezortných psychológov a zapojili sa aj rehoľné organizácie. "Teda aj policajných aj hasičských, ide o 10-tky psychológov, ktorí sú pripravení pomáhať repatriantom, prípadne ľuďom nachádzajúcim sa v zariadeniach," poznamenal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

V praxi to znamená, že každé štátne zariadenie má zabezpečenú bezplatnú pomoc od psychológa. Stačí o ňu požiadať a odborník sa s vami spojí telefonicky. "Mnohým pomôže práve to, že sa na chvíľku porozprávajú, že pocítia to, že im niekto rozumie, že v tomto čase to nie je jednoduché. Mnohí ľudia krízu teraz prežívajú, a že je v poriadku, že cítia to, čo cítia. Sú to nejaké úzkosti, prípadne smútok, samozrejme odlúčenia od rodiny," skonštatovala psychologička Zuzana Kořeneková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy