Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
"Dobytkár" má prvé obete. Špecializovaný trestný súd rozhoduje o väzbe vplyvných funkcionárov
Zdielať na

"Dobytkár" má prvé obete. Špecializovaný trestný súd rozhoduje o väzbe vplyvných funkcionárov

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes začal rozhodovať o väzbe pre dvojicu bývalých funkcionárov spájaných s rezortom pôdohospodárstva. Mužov zadržali ešte v stredu počas policajnej akcie s krycím názvom Dobytkár. Pre opatrenia súvisiace s koronavírusom sa dovnútra verejnosť nedostala.

Bývalého výkonného riaditeľa pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomíra Partiku prekvapili elitní policajti v jeho vile ešte v stredu ráno. Spolu s ním obvinili aj exšéfa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Mareka Kodadu. Súvisí to s akciou zo začiatku marca kedy zadržali 9 osôb aj umelecké predmety za viac ako milión eur. "Zadržali sme dve osoby a naďalej vykonávame procesné úkony, už začiatkom marca prvá akcia súvisiaca s korupčnou činnosťou a legalizácia príjmov z trestnej činnosti z prostredia PPA," povedal policajný hovorca Marek Slivka.


Oboch mužov priviezli do Banskej Bystrici ozbrojení kukláči, sudca dnes rozhodne o tom či budú alebo nebudú stíhaní väzobne. Ako nám povedala hovorkyňa Katarína Kudjáková: "Sudca Špecializovaného trestného súdu dnes od 15 hodiny rozhoduje o väzbe pre dve osoby obvinené z nepriamej korupcie a brania úplatku."

Obvinenia dvoch bývalých funkcionárov spájaných z pôdohospodárstvom súvisia s korupciou v pôdohospodárskej platobnej agentúre. Prokurátor žiada pre oboch najprísnejšiu väzbu."Prokurátor pre nich žiada kolúznu väzbu kvôli obave pre možné ovplyvňovanie svedkov," dodala Kudjáková.

Najčítanejšie správy