Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách kosila smrť. Skialpinista neprežil 700 metrový pád
Zdielať na

V Tatrách kosila smrť. Skialpinista neprežil 700 metrový pád

VYSOKÉ TATRY / Skialpinista zahynul včera popoludní vo Vysokých Tatrách. Neprežil 700-metrový pád z Lomnického štítu. Jeho totožnosť zatiaľ nie je potvrdená.

"Náhodní svedkovia videli padať lyžiara z dosiaľ nezistených príčin z nejakého dôvodu dole stenou," uviedol záchranár HZS Vysoké Tatry Dušan Burian. Pre zlú viditeľnosť svedkovia nevedeli, čo sa s lyžiarom stalo. Záchranárom ale pomohli lanovkári, ktorí si všimli muža ležiaceho pod žľabom Kartárik. "Pád bol fatálny. Lyžiar preletel celou stenou až na dno skalnatej doliny vo výške cca 700 m.n.m. Utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," povedal Burian.

​Čo sa pod Lomnickým štítom presne stalo, nikto netuší. Podľa informácií TV JOJ mal na nohách lyžiarky, no lyže sa pri ňom nenašli. Všetky skutočnosti už preveruje aj bezpečnostno-operatívna jednotka horskej záchrannej služby.

Záchranári zviezli telesné pozostatky muža do smokoveckej márnice. Jeho totožnosť v tom čase známa nebola. Isté však je, že bol sám. Záchranári často odporúčajú, aby ľudia do hôr chodili aspoň vo dvojici. Je dobré mať kamaráta "spolulyžiara". Ten síce pádu nezabráni, no môže pomôcť inak - napríklad pri zasypaní lavínou. 

Pád lavíny skončil v Nízkych Tatrách tragicky. Masa snehu so sebou strhla dvoch lyžiarov. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy