Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z nevinného chatovania, vyhrážanie. Čo všetko je bezpečné na internete zverejniť?
Zdielať na

Z nevinného chatovania, vyhrážanie. Čo všetko je bezpečné na internete zverejniť?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na začiatku to na prvý pohľad vyzerá ako láska. Z nevinného chatového písania sa však príjemná komunikácia zmení na vyhrážanie.

Zverejniť či nezverejniť svoje súkromie? Psychológ má v tom jasno. "Najlepšia informácia na internete je tá, ktorú neposkytneme hlavne cez Facebook-y a ďalšie sociálne médiá, pretože je to veľmi ľahko zneužiteľné," uviedol Karol Kleinmann, psychológ. 

Páchateľ sa pod rúškom anonymity cíti bezpečnejšie, pretože jeho konanie nevidia svedkovia. Ak delikvent nie je vo fyzickom kontakte s obeťou, menej si uvedomuje, čo jeho správanie vyvoláva. Dokonca ho môže považovať za neškodnú zábavu. Horší prípad nastáva vtedy, keď sa začne vyhrážať štýlom, že ak mu dotyčná osoba nezaplatí peniaze, tak ich zverejní . Polícia už zaznamenala prípad, keď obeť spáchala pre obrovský psychický tlak samovraždu. "Ľudia, ktorí hneď na nejaké prvé, alebo aj desiate požiadanie, zašlú svoje nahé fotky alebo fotografie svojho pohlavia, tak to je absolútna nezrelosť, neskúsenosť, a by som povedal aj hlúposť, pretože skoro 90 percent takýchto dotazov končí zneužívaním," povedal psychológ. 

"Úroveň súkromia na sociálnej sieti si určujeme sami. Každá sociálna sieť má možnosť nastaviť si viaceré možnosti čo komu umožní v mojom profile vidieť," tvrdí Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. "Sú známe prípady, ktoré končia dokonca na súde," povedal Karol Kleinmann. "Páchateľovi môže hroziť až trest odňatia slobody na 6 rokov, pretože by sa mohol dopustiť trestného činu vydierania a v zmysle trestného zákona platí, že vydierania sa dopustí ten, kto iného núti aby niečo konal alebo opomenul s tým, že mu hrozí nejakou vážnou ujmou a tou vážnou ujmou je napr. to, že tieto fotky zverejní niekde na internete," doplnil advokát Milan Ficek. 

Najrizikovejšia skupina obetí sociálnych sietí sú podľa psychológa mladí ľudia. "Súvisí to najmä s vekom, to sú tí miléniáli, ktorí si chcú potvrdiť, že sú niečím zaujímaví, a vlastne týmto si chcú zdvihnúť svoje sebavedomie. Ďalšia skupina - 24, 25 rokov - to sú tí, ktorí už zažili určité sklamania, nešťastia, tak vsadia na túto kartu aj oni hľadajú známosť cez internet," dodal Karol Kleinmann. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy