Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kriminalita na Slovensku klesá. V ktorom kraji sa stalo najviac trestných činov?
Zdielať na

Kriminalita na Slovensku klesá. V ktorom kraji sa stalo najviac trestných činov?

BRATISLAVA / Polícia zaznamenala za minulý rok skoro 59-tisíc trestných činov a desiatky tisíc obvinených páchateľov. Napriek tomu štatistiky ukazujú, že kriminalita na Slovensku klesá. Na druhej strane objasnenosť takýchto prípadov stúpa. Najviac trestných činov bolo v Bratislavskom kraji.

Od roku 2005 polícia eviduje pokles každým rokom. Minulý rok polícia zaznamenala o viac ako 2500 trestných činov menej ako v roku 2018. "V roku 2019 sme dosiahli aj zároveň historicky najväčšie percento objasnenosti - 61,95 percent, čo oproti roku 2018 to predstavuje nárast o 1,35," informovala Jana Maškarová, viceprezidentka PZ. 

Za pokles kriminality môžeme podľa polície vďačiť rôzny, prijatým policajným opatreniam, ale aj zníženiu nezamestnanosti a zvýšeniu priemernej mzdy. 

Najviac trestných činov sa udialo v bratislavskom kraji. Číslo prevyšuje hranicu 10 000. Na poslednej priečke je Trenčiansky kraj, kde sa takýchto činov stalo asi o polovicu menej ako v Bratislavskom. Na druhej strane najvyššiu objasnenosť si pripísal Žilinský kraj. "Presiahol priemer objasnenosti až o 7,5 percenta. A v súčasnosti dosahuje mieru objasnenosti 69,45 percent čo je naozaj historicky veľmi dobré číslo," informovala ďalej Jana Maškarová, viceprezidentka PZ. 

Ďalej nasleduje Prešov a Banská Bystrica. V rámci okresov je na tom najlepšie Svidník. Naopak najhoršie, centrum Bratislavy. V médiách v poslednom čase rezonovali nebezpečné konflikty v centre hlavného mesta. Podľa polície však štatistiky ukazujú, že centrum nie je také nebezpečné ako si mnohí myslia. "V centre hlavného mesta je najviac páchaná ekonomická a počítačová kriminalita," dodala Maškarová.

Najviac násilných a trestných činov sa odohráva v bratislavských Podunajských Biskupiciach, Ružinove a Vrakuni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy