Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otrasný prípad zneužívania v škole: Matka chlapca prehovorila
Zdielať na

Otrasný prípad zneužívania v škole: Matka chlapca prehovorila

BRATISLAVA / Prehovorila matka chlapca, ktorého mal zneužívať učiteľ. Ide o prípad z Bratislavy, ktorý sledujeme od začiatku. Obžalovaný bývalý učiteľ sa v pondelok opäť postavil pred súd.

Minulého roku Petra z Bratislavy obvinila polícia zo sexuálneho zneužívania maloletého 11 ročného chlapca. "Ten mal maloletého chlapca pri týchto stretnutiach fotografovať nahého, ako aj dotýkať sa ho na rôznych miestach," priblížil bratislavský hovorca polície Michal Szeiff. 

Sudkyňa v pondelok vypočula viacerých svedkov, ako prvá vypovedala matka maloletého chlapca. Obžalovaný bol chlapcovým triednym učiteľom. Už od roku 2017 po prvých dňoch vyučovania mal začať nadväzovať priateľský vzťah so žiakom a jeho matkou. Využiť mal pritom ich finančnú a sociálnu situáciu. "Či to boli obedy v škole, družina, ZRPŠ, že ja si výdavky nemusím robiť, na to je nadácia, ona to financuje," povedala chlapcova matka. 

Nadácia mala platiť aj výlety, na ktoré s chlapcom chodieval, školské pomôcky i hračky. Podľa matky v čase, keď si chcel získať ich náklonnosť a dôveru, im rozprával aj o tom, ako mu zomrel syn, ktorý bojoval s rakovinou. Jedného dňa dal matke podpísať zmluvu s nadáciou. Pečiatka ale vyzerala podozrivo. Matka si preto papiere overila a zistila, že veci sa majú plne inak. "Že žiadna nadácia neexistuje a že on nemal nikdy syna, ktorý mu zomrel na rakovinu, ako nám rozprával, on sa nikdy neoženil, nemal ženu," zistila matka chlapca. 

Následne už aj samotný chlapec nabral odvahu a povedal o učiteľovom správaní sa. Podľa zistení TV JOJ mal muž podobné sklony aj v škole, kde pôsobil predtým. "Kupoval im plyšiakov, zošity, niektorých, keď dostali zlú známku, tak hladkal, si ich pritúlil," vysvetlila Maria Spišiaková, matka dieťata z predchádzajúceho pracoviska. Navyše odhalili aj jeho minulosť, po čom prišiel o učiteľské miesto. "Zistili sme, že bol kedysi odsúdený za zneužívanie maloletých," dodala Maria Spišiaková. 

Trest mal ale zahladený, a tak sa s čistým výpisom z registra zamestnal na inej škole, kde si vyhliadol spomínaného chlapca. Tomu sa následne zhoršilo správanie i prospech. Matka s ním absolvovala aj psychologické vyšetrenia. "On nie je utiahnutý, on doma neplače, on ho nespomína, on je ako keby sa mu nič nestalo, on to možno drží v sebe," poznamenala matka chlapca. Pojednávanie na súde bude pokračovať už o dva dni. Vypovedať majú ďalší svedkovia. Obžalovanému učiteľovi v prípade dokázania viny hrozí dvanásťročné väzenie. 

Fotil si ich a nakrúcal na mobil. Dvoch školákov (10, 11) mal zneužívať dospelý muž. Viac sa dozviete v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy