Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiadne svadobné šaty ani koláče. Slovenkám obvineným z falošných sobášov hrozí až osem rokov
Zdielať na

Žiadne svadobné šaty ani koláče. Slovenkám obvineným z falošných sobášov hrozí až osem rokov

BRATISLAVA/LONDÝN / Žiadne svadobné šaty ani koláče. Tak to vyzeralo v prípade sobášov dvoch žien zo Slovenska, ktoré vyšetrovatelia Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii vinia z prevádzačstva. S jednou z nich sa TV JOJ podarilo hovoriť. K fiktívnemu sobášu ju vraj dohnala chudoba.

"Nie, nie nežili sme spolu ako manželia," povedala hneď z úvodu jedna z obvinených.  Žena pochádza z obce v slovensko – ukrajinskom pohraničí. Fiktívny sobáš uzavrela sa mužom z Bangladéša v Anglicku. Dnes už 31 ročná žena pracovala v Anglicku ako upratovačka v škole. "Dala som sa na to nahovoriť, lebo som nemala peniaze. Že on mi za to zaplatí, keď si ho zoberie," vysvetlila. 

"Hneď po sobáši dostala 1000 Libier, či mala dostať viac, je predmetom ďalšieho vyšetrovania," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ SR. Muž z Bangladéša, ako občan tretej krajiny tak mohol získať trvalý alebo prechodný pobyt na území Veľkej Británie alebo iného členského štátu Európskej únie. Úrady Veľkej Británie oň žiadal viackrát, do dnešného dňa mu nebol udelený. "To bolo na takom úrade, taká oficiálna svadba. Mala som spoločenské šaty, nie svadobné," dodala obvinená. 

Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii obvinili aj 28-ročnú Košičanku. Tá za fiktívny sobáš dostala 3000 eur. Manželstvo uzavrela v Írsku s mužom z Pakistanu. "Žili spolu iba formálne, on po svadbe požiadal o povolenie na pobyt v Írsku, ktoré mu aj bolo udelené," potvrdila Denisa Bárdyová.

Občanom Slovenska hrozí za uzavretie fitkívnych sobášov dva až 8 ročné väzenie, v prípade cudzincov ide o vyhostenie na päť rokov. Účelové manželstvo prináša rôzne riziká a rozviesť sa s cudzincom nemusí byť jednoduché. "Sobáš sa nedá anulovať a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky," objasnila Denisa Bárdyová. "Brala som to tak, že mu tým pomôžem," dodala obvinená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy