Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajtov zlákala zbierka motýľov. Ide o najväčší prípad nelegálneho obchodovania svojho druhu
Zdielať na

Policajtov zlákala zbierka motýľov. Ide o najväčší prípad nelegálneho obchodovania svojho druhu

JUŽNÁ MORAVA / Vyše 9 tisíc preparovaných motýľov v hodnote niekoľko miliónov korún zhabali juhomoravskí policajti. Amatérsky zberateľ mal nelegálne obchodovať s motýľmi najmä cez internet. Podľa polície si doma zriadil špeciálne laboratórium na prepravovanie rôznych druhov hmyzu. Podozrivému priekupníkovi hrozí väzenie. Nakrúcal Jakub Nakládal z televízie Prima.

Jasoň červenooký je vzácny druh motýľa. Po celej Európe práve tomuto druhu hrozí vyhynutie a s trochou zveličenia sa dá povedať, že by ste exempláre žijúce vo voľnej prírode spočítali na prstoch jednej ruky. V Česku už nelietajú takmer sto rokov. "Je to nápadný, krásne sfarbený motýľ. Vymizol veľmi pravdepodobne v súvislosti so zásadnými zmenami stredoeurópskej krajiny v súvislosti s intenzívnym poľnohospodárstvom a lesníctvom," vysvetlil entomológ Zdeněk Laštůvka. 

Najväčší prípad nelegálneho obchodovania s motýľmi v českej histórii začali kriminalisti rozpletať pred dvoma rokmi. Nezamestnaný muž z Frýdku Místku mal získavať vzácne druhy motýľov hlavne na internetových aukciách. Pre exempláre bol ale ochotný letieť aj na druhý koniec sveta. "Mňa na tom prípade prekvapil ten celkový rozsah tých zaistených jedincov, zvlášť teda ten počet tých chránených druhov, ktoré už sú vyhynuté," poznamenal kriminalista Josef Bečvář. 

Pri domovej prehliadke zabavili kriminalisti cez deväť tisíc kusov hmyzu. Išlo o stovky rôznych druhov. Z toho takmer dve tisícky Jasoňa červenookého."Hodnota tých zaistených jedincov je v súčasnej dobe na čiernom trhu päťdesiat a až stopäťdesiat eur za kus. Pri celkovom počte zaistených jedincov sa jedná o sumu zhruba tri milióny korún," priblížil Bečvář. 

Akú mala hodnotu celá zbierka si kriminalisti netrúfajú odhadnúť. Isté je, že priekupník si zo svojej záľuby urobil slušný biznis a nebol tak pre neho problém utrácať za drahé vybavenie pre domáce laboratórium. "Boli tam mikroskopy, boli tam pracovné stoly, ktoré sú špeciálne na to, aby tie živočíchy boli upravené, tie nožičky, krídla, krovky a tak ďalej," upresnil kriminalista Radim Hönig. 

Za neoprávnené nakladanie s chránenými živočíchmi hrozí mužovi až trojročné väzenie. Vzácne druhy motýľov totiž v Česku nesmie nikto vlastniť, pokiaľ na to nemá povolenie, nieto s nimi ešte obchodovať. Čo bude s rozsiahlou zbierkou ďalej v tejto chvíli nie je jasné. Niekoľko mesiacov ju budú skúmať súdni znalci. Nie je ale vylúčené, že skončí v niektorom z českých múzeí. 

Policajti rozbagrovali podnikateľovi pozemok. Anonym nahlásil, že je tam nelegálny odpad: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy