Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nezákonné lustrácie sledovacieho komanda Mariana Kočnera. Ani v jednom z prípadov nepadlo obvinenie
Zdielať na

Nezákonné lustrácie sledovacieho komanda Mariana Kočnera. Ani v jednom z prípadov nepadlo obvinenie

BRATISLAVA / Dvadsaťosem novinárov, 140 ďalších osôb a aj generálny prokurátor Slovenskej republiky. To je prehľad nezákonných lustrácií osôb sledovacieho komanda Mariana Kočnera. Práve lustrácie generálneho prokurátora o ktorých TV JOJ informovali už v októbri ako prvá, vyvolali ďalšiu vlnu nevôle. Ani v jednom prípade ale zatiaľ nepadlo obvinenie.

Napriek tomu, že údajných takmer 200 lustrácií Jaromíra Čižnára za jeho funkčné obdobie znepokojilo i viacerých politikov. Výsledok vyšetrovania inšpekcie ministerstva vnútra je veľkým otáznikom. Štvrtého novembra sa generálny prokurátor stretol s riaditeľom úradu inšpekčnej služby a tá začala preverovať kto a pre koho sa snažil získať informácie o Jaromírovi Čižnárovi. Po viac ako troch mesiacoch nie je preverovanie stále ukončené. "Lustrovanie generálneho prokurátora úrad inšpekčnej služby dôsledne preveril. O výsledkoch tohto preverenia informoval písomne aj krajskú prokuratúru v Bratislave," uviedla Petra Friese, tlačový odbor úradu inšpekcie MV SR. 

"Vec týkajúca sa lustrácií osoby generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára bola zo strany Úradu inšpekčnej služby dôsledne preverená. O výsledkoch preverenia bol zároveň písomne informovaný aj príslušný dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Po vzájomnej dohode všetkých dotknutých strán a vzhľadom aj na citlivosť veci, nebudeme bližšie danú vec komentovať," vyjadril sa Matej izakovič, Krajská prokuratúra Bratislava. 

Kto a prečo generálneho prokurátora lustroval, úrady doteraz nezverejnili a údajne presné informácie nemá ani Jaromír Čižnár. "Generálny prokurátor sa osobne informoval u riaditeľa úradu inšpekčnej služby a podľa vyjadrení pána riaditeľa inšpekcie je táto vec v operatívnom šetrení," informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa generálnej prokuratúry. 

Za lustrovanie zatiaľ nie je nikto stíhaný a nepadlo ani obvinenie a policajní šéfovia vyzývajú k trpezlivosti. "Keď to bude, tak budú tieto informácie dostupné," povedal Milan Lučanský, prezident policajného zboru. "Vôbec nepoznám podrobnosti a podľa mojich informácií sa na prípade len pracuje," dodala Denisa Saková, ministerka vnútra SR. 

Zatiaľ bez výsledku je aj vyšetrovanie lustrácií novinárov. Poškodených je v tomto bode 168 ľudí, 28 novinárov a 140 ďalších účastníkov. "Vyšetrovateľ v tomto prípade naďalej vykonáva všetky potrebné procesné úkony. V prípade je vedené trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.Obvinená v tejto súvislosti doposiaľ nebola žiadna osoba," dodala Petra Friese.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy