Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nočná mora chovateľov opäť straší. Z Poľska sa k nám nebezpečne blíži africký mor ošípaných
Zdielať na

Nočná mora chovateľov opäť straší. Z Poľska sa k nám nebezpečne blíži africký mor ošípaných

POPRAD / Z Poľska sa nebezpečne blíži k našim hraniciam africký mor ošípaných. V Poprade sa preto stretli zástupcovia regionálnych veterinárnych a potravinových správ.

Aj na slovensko-poľskom pohraničí budú platiť prísnejšie pravidlá pre poľovníkov pri love diviakov. Tak ako na postihnutom území na východe Slovenska. No a my ostatní sa môžeme pripraviť napríklad aj na častejšie policajné kontroly.

"Vzhľadom na to, že táto severná oblasť je typická, že sa ilegálne dovážajú odstavčatá z Poľska, zvýši sa kontrola na cestách, policajná spolu s veterinárnymi lekármi, to znamená, že tieto autá sa budú zastavovať," vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVaPS. 

Zástupcovia veterinárnych a potravinových správ chcú zabrániť tomu, aby sa choroba dostala z Poľska na Slovensko. Poľovníkov aj chovateľov ošípaných preto vyzývajú k tomu, aby už teraz vykonali všetky opatrenia a ak nevedia, čo robiť, aby sa poradili s pracovníkmi regionálnych správ. 

"Ja hovorím stále, ani myš na farme nemôže byť bez kontroly. To znamená motorové vozidlá, ľudia, stravovanie, krmivo, veterinárny lekár, ošetrovatelia. Všetko zvláštny systém, takzvaný čiernobiely," priblížil Bíreš. 

Drobnochovatelia na slovensko-poľskom pohraničí aj s jednou ošípanou by sa mali čo najskôr zaregistrovať. Podľa riaditeľa regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Poprade Petra Žoldoša je to veľmi jednoduchý proces. "Ktorému možno stačí venovať 3 - 10 minút a táto registrácia môže prebehnúť či už cez našich pracovníkov, cestou centrálneho registru hospodárskych zvierat, ale my vieme poradiť každému jednému chovateľovi," potvrdil.

"Keď mor začal, tak v trebišovskom regióne bolo registrovaných 80 drobnochovateľov, dnes už je cez 1 000," upresnil Bíreš. "Ak by došlo v výskytu, iba registrovaní chovatelia budú odškodení," upozornil Žoldoš. Pri nedodržaní preventívnych opatrení hrozí pokuta. "Začína od 450 eur a pokiaľ by sa dokázalo, že ten chovateľ spôsobil zavlečenie nákazy pre daný región, môže sa to posudzovať aj ako trestnoprávna zodpovednosť za šírenie nebezpečnej nákazy," dodal Bíreš. 

Nebezpečná obava sa stala realitou. Starostovia 3 liptovských obcí riešia zamorenie ťažkými kovmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy