Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko-ukrajinská hranica zvaná Čiara čelí hrozbe. Pašeráci už využívajú aj priestor nad zemou
Zdielať na

Slovensko-ukrajinská hranica zvaná Čiara čelí hrozbe. Pašeráci už využívajú aj priestor nad zemou

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Naše a ukrajinské ozbrojené sily musia zvýšiť ochranu „čiary“. Vzdušný priestor totiž narúšajú vrtuľníky, malé lietadlá, no hlavne drony. Pre stúpajúci trend pašovania vzduchom sa stretli zástupcovia Slovenska aj Ukrajiny.

Vzdušný priestor bol nad našou vonkajšou hranicou s Ukrajinou narušený v prvom polroku tohto roka. Pašeráci používajú drony, vrtuľníky aj rogalá. V nich pašujú cez hranice nielen cigarety. "V niektorých momentoch bola tá technika využívaná aj na prevádzačstvo ľudí, kde odviezli pasažiera na naše územie a ďalej bola snaha dostať ho do západnej Európy," vyjadril sa Róbert Gucký, prvý zástupca  Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR. 

Polícia zadržala nad ukrajinskou obcou Poroškovo pašerácky vrtuľník, ktorý slúžil na prepravu migrantov. Pri zásahu museli vtedy použiť aj varovné výstrely. Zatkli dvoch pilotov a jedného civilistu.  

Hlavní hraniční splnomocnenci z oboch strán sa v týchto dňoch stretli so zástupcami ozbrojených síl, aby sa dohodli na ďalšom postupe v boju proti narúšaniu vzdušného priestoru nad hranicou. "Môžem veľmi zodpovedne povedať, že ukrajinská strana veľmi pozitívne a promptne reagovala na tento problém nasadením a zvýšením personálneho stavu a posilnením vrtuľníkovej techniky," pokračoval Gucký, prvý zástupca  Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR. Na východnej hranici plánujú začať využívať personál aj vzdušnú techniku našich ozbrojených síl. "Čo konkrétne, to nemôžeme povedať, pretože by sme povedali veci, ktoré by mohla tá druhá strana zneužívať," dodal Gucký. 


 Ukrajinskú stráž už prekvapili aj pašeráci na koňoch, viac TU:

Najčítanejšie správy