Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súboj tradičného derby neskončil len na trávniku. Zápas opäť sprevádzalo primitívne chovanie fanúšikov
Zdielať na

Súboj tradičného derby neskončil len na trávniku. Zápas opäť sprevádzalo primitívne chovanie fanúšikov

BRATISLAVA / Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v nedeľňajšom zápase nad Spartakom Trnava 2:0. Derby sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia. V pohotovosti boli všetky policajné zložky, hasiči aj záchranári. Fanúšikovia oboch klubov sa takpovediac "vyfarbili" aj počas zápasu. Organizátori opatrenia ešte stále vyhodnocujú. Polícia riešila viaceré narušenia verejného poriadku.

Približne 1 200 fanúšikov Spartaku Trnava prišlo do Bratislavy na Železničnú stanicu Nové mesto krátko po 16-tej hodine. Nastúpiť do pripravených autobusov odmietli a tak sa spolu s nimi vydali cestou na Tehelné pole stovky policajtov. 

Nechýbali dopravné obmedzenia, uzavretá bola približne na pol hodinu Tomášiková, Vajnorská, Bajkalská či Príkopová ulica. Nechýbali antisemické narážky a vulgarizmy. 40-minútový technický problém s turniketmi na štadióne atmosféru len vyostril.

Hru museli niekoľkokrát prerušiť 

Rozhodca musel zápas niekoľkokrát prerušiť, pretože sa do kože nevedeli vmestiť ako fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava, tak aj fanúšikovia FC Spartak Trnava. Na trávniku sa tak objavili horiace svetlice, dymovnice a bránka zahádzaná plastovými pohármi.

Potom, ako sa po druhom góle strhla bitka medzi hráčmi, sa na trávniku ocitli dokonca aj dvaja fanúšikovia belasých, pričom jeden z nich spoza bránky kopol trnavského hráča.

Moderátor tak musel fanúšikov niekoľkokrát upozorniť. Ak by neprestali, vyviedli by ich von. Policajní ťažkoodenci či policajti z odboru kynológie a hipológie tak boli pripravení zasiahnuť. Po zápase trnavskí fanúšikovia opäť odmietli pripravené autobusy a tak sa pochod naspäť na stanicu za prísnych opatrení opäť zopakoval.

Situácia sa nezlepšila ani po zápase 

Ani po ceste nazad však nechýbali opäť vulgarizmy či lietajúce fľaše. Približne okolo 21 hodiny vlak s trnavskými fanúšikmi vyrazil z Bratislavy. 

Polícia v rámci bezpečnostných opatrení zaznamenala niekoľko narušení verejného poriadku. Dve osoby pokutovala a tri osoby predviedla na policajné oddelenie za účelom podania vysvetlenia. Jeden z nich mal údajne napadnúť policajta.

"Dvom osobám bola pre podozrenie z protiprávneho konania obmedzená osobná sloboda a boli eskortované na príslušné policajné oddelenie k vykonaniu ďalších potrebných úkonov," približuje hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Slamková. 

Vymáhanie škôd a doživotný zákaz 

K incidentu na trávniku, ako aj k pyrotechnike na štadióne, sme oslovili aj usporiadateľov. Tí sa vyjadrili prostredníctvom svojej internetovej stránky. Spomínaných dvoch fanúšikov odovzdali do rúk polície.

"Okrem trestno-právnej zodpovednosti im bude udelený doživotný zákaz navštevovať domáce i vonkajšie zápasy ŠK Slovan. V prípade disciplinárneho konania voči klubu a udelenia finančného trestu budeme v zmysle platnej legislatívy vymáhať škodu od týchto jedincov. Touto cestou sa ospravedlňujeme klubu FC Spartak Trnava a najmä kapitánovi Bogdanovi Mitreovi. Emócie k derby patria, ale náš klub sa nikdy nestotožní s takýmto primitívnym konaním," uvádza sa v stanovisku klubu ŠK Slovan Bratislava. 

Klub ŠK Slovan chce do budúcnosti na Tehelnom poli prijať sériu prísnejších opatrení pre zachovanie pozitívnej športovej atmosféry. 

Obchodná ulica v Bratislave je problémová aj po zriadení stanice mestskej polície: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy