Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na benzínke chcel platiť falošnými bankovkami z Číny. Zamestnankyňa mu na to neskočila
Zdielať na

Na benzínke chcel platiť falošnými bankovkami z Číny. Zamestnankyňa mu na to neskočila

ZVOLEN / Okresný súd vo Zvolene včera večer zobral do väzby 39-ročného Rastislava. Muž má na krku obvinenie z falšovania. Polícia počas razie uňho doma našla veľké množstvo 500 eurových falzifikátov. Obvinený muž si ich objednal cez internet z Číny. Chcel nimi zaplatiť na benzínke a keď ich zamestnankyňa nezobrala, nechal jej občiansky preukaz.

Vymyslel si jednoduchý plán ako sa dostať k peniazom, no ako sa ukázalo, malo to trhliny. Rastislav (39) si našiel falošné bankovky na internete, 500-eurovky si objednal z Číny. Hoci boli na falzifikátoch aj viditeľné čínske znaky, riskol to a pokúsil sa dostať ich do obehu. Muž si vybral pumpu na lazoch pri Zvolene, chcel zaplatiť 500-eurovkou za benzín, no zamestnakyne ho prekukli. "Auto nechal zaparkované, aby ho nebolo vidno, podal kolegyni 500 a ona, že to čo mi dávate. To bol len papier, také nič," uviedla zamestnankyňa.

​Muž ju presviedčal, že si bankovku práve vybral z bankomatu, no žena peniaze nezobrala. Za benzín sa potom pokúsil zaplatiť svojou platobnou kartou, no ani tá nefungovala. Na benzínke preto nechal svoj občiansky preukaz s tým, že sa vráti s peniazmi. "Dal jej občiansky, všetko si prefotila. Volala policajtov, aby sa to nepokúsil urobiť znova," opísala situáciu zamestnankyňa. Keďže mali k dispozícii jeho občiansky preukaz, nájsť ho nebol pre políciu problém. Počas domovej prehliadky našli stovky falošných päťstoeuroviek, ktoré chcel dostať do obehu. Aj napriek tomu, že ich kvalita bola veľmi nízka. "V tomto prípade podľa posudku NBS boli tieto falzifikáty vyhodnotené 5. stupňom kvality, to znamená nepodarený falzifikát, ktorý sa ale za určitých podmienok môže zameniť aj s pravou bankovkou," informovala Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. 

Na krku má vážne obvinenia, vzhľadom na veľké množstvo falzifikátov, ktoré doma mal, mu hrozí vysoký trest. "39-ročnému mužovi bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby cenných papierov," dodala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. Okresný súd vo Zvolene ešte včera večer rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Z budovy súdu ho tak policajti eskortovali priamo do ústavu na výkon väzby.

Colníci zachytili falzifikáty za viac ako štvrť milióna eur, išlo najmä o cigarety:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy