Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Takmer všetci migranti, ktorých zadržali v Štúrove, sú už v detskom domove
Zdielať na

Takmer všetci migranti, ktorých zadržali v Štúrove, sú už v detskom domove

ŠTÚROVO/ MEDZILABORCE / Takmer všetci migranti, ktorých policajti zadržali v Štúrove, sú už v detskom domove v Medzilaborciach. Pricestovali k nám nelegálne na podvodzku nákladného vlaku. Takúto početnú skupinu v domove ešte nikdy nemali. A zariadenie má už kapacitu naplnenú. Pre maloletých Afgancov museli dokonca dokúpiť postele.

"Cesta bola životohrozujúca, to si ani neviem predstaviť, ale túžba po inom živote je taká veľká, že prekonávajú aj také prekážky," vraví riaditeľ Detského domova Dlaň Vladislav Fejo. 

"Na územie Slovenska sa dostali na podvozku nákladného vlaku. Išlo o 16 maloletých a jedného dospelého cudzinca," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Ten požiadal o azyl a tak ho previezli do Záchytného tábora v Humennom. Maloletých umiestili v detskom domove. Ešte predtým však jeden z nich skončil v nemocnici.

Bolo presne sedem hodín ráno, keď do zariadenia priviezli 15 maloletých migrantov. Všetko sú to chlapci. Podľa slov riaditeľa ide o Afgáncov. "Je to neštandardná situácia, takú veľkú skupinu sme ešte v 6-ročnej praxi neumiestňovali," priznáva Fejo. 

Dokopy majú 30 maloletých bez sprievodu. Afgánci sú vo veku od 15 do 17 rokov. Sociálni pracovníci museli dokonca nakupovať. Okrem iného aj postele. "S tým máme problém, je to veľké množstvo spodného prádla, športové oblečenie na začiatok a obuv. Museli sme navýšiť rozpočet na stravovanie, dokúpiť potraviny, na taký počet sme nemali nakúpené potraviny," hovorí riaditeľ. 

Ak by sa podobná situácia zopakovala, podľa slov riaditeľa umiestnenie ďalších migrantov v tomto zariadení už možné nebude. Detský domov je už kapacitne plný. Afgáncov čaká pohovor a potom bude jasné, aké sú ich ďalšie plány.

"Dúfam, že pochopili, že sme tu na to, aby sme im pomohli, ako sa rozhodnú, či požiadajú o azyl, alebo budú mať inú predstavu. Slovensko nebola ich cieľová krajina, chceli ísť ďalej, teda do Nemecka," dodal Fejo. 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy