Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Zlodeji chceli rodine počas spánku ukradnúť auto. Odborník z HAKA radí, ako sa chrániť
Zdielať na

VIDEO: Zlodeji chceli rodine počas spánku ukradnúť auto. Odborník z HAKA radí, ako sa chrániť

SENEC / Rodine, ktorá spala v dome sa dvaja muži pomocou špeciálneho prístroja snažili z pozemku ukradnúť auto. Majiteľ poskytol zábery, na základe čoho TV JOJ zisťovala, či sa ľudia vedia proti takýmto krádežiam brániť.

V pondelok v Senci dvojica chlapov vystúpila z tmavého BMW a prezrela si terén. O pár sekúnd nato kráčali na súkromný pozemok pred dom, kde stál odparkovaný nový automobil značky Škoda SUPERB. Muži sa podľa majiteľa a Štefana Farkasa snažili auto ukradnúť. Všetko ale zachytila bezpečnostná kamera. "Boli takí smelí a bez ničoho bez kukiel a tam prišli a začali tam narábať s tými vecami. Prvý dojem bol taký že normálne som sa zľakol, že tam mám rodinu, čo sa tam mohlo diať čo tam robili," uviedol Štefan Eštók, majiteľ auta. 

​Muži sa zamerali na novšie auto, ktoré má bezkľúčový systém štartovania a otvárania dverí. "Páchateľ č. 1 zaujme pozíciu pri vozidle a čaká na signál. Páchateľ číslo 2. zameriava signál zvyčajne prichádzajú k oknám a dverám a snaží sa zamerať kľúč. Akonáhle zameria kľúč posiela signál páchateľovi č1 ktorý stoji pri aute," opísal udalosti Štefan Farkaš, HAKA. 

Dvaja muži strávili pri odparkovanom aute pred rodinným domom niekoľko minút, no s autom neodišli. Šťastím bolo, že majiteľ mal kľúče od auta na druhej strane domu. "Keby to ukradli tak by ma to stálo 39 900 eur. Takže dosť," poznamenal majiteľ automobilu. "Klúč dávať na opačnú stranu od vchodových dverí a od okien. Rozhodne nedoporučujem nechávať kľúč na botníku alebo v šatníku pri vchodových dverách," poradil Štefan Farkaš.

Majiteľ na druhý deň videozázam poskytol polícií. Prípadom sa zaoberá senecká kriminálka. Podľa informácií TV JOJ dvojica mužov nepochádza zo Slovenska a ide pravdepodobne o Ukrajncov alebo Rumunov. Podľa Farkaša je dobré mať mechanické alebo elektromechanické zabezpečenie. Pomôcť vie pri autách s bezkľúčovým štartovaním aj lacnejšia varianta. "Na to, aby sme vozidlo ochránili, aby sa ten kľúčik nedal načítať vo vašom domove. Stačí kapsička ktorá stoji pár euro, v podstate ňou kľúčik zabezpečíte voči načítaniu. Cez obal signál neprejde. Takže zlodej nevie auto ani otvoriť ani naštartovať," dodal Štefan Farkaš.

Zlodejov áut v Ubli neodradilo ani to, že po obci pravidelne jazdia policajné hliadky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy