Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cyklochodníky slúžia len pre športovcov. Chodcom za ich používanie hrozí pokuta desiatky eur
Zdielať na

Cyklochodníky slúžia len pre športovcov. Chodcom za ich používanie hrozí pokuta desiatky eur

BRATISLAVA/SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Teplé dni prinášajú aj oživenie premávky na cyklochodníkoch v mestách. S tým súvisí aj akási "malá vojna" športovcov a chodcov. Chodci na cyklochodníku a cyklisti na chodníku si navzájom nie len zavadzajú, ale aj porušujú zákon.

Cyklistický chodník je prioritne určený pre cyklistov, korčuliarov a kolobežkárov. Chodci tu nemajú čo robiť, tak hovorí aj zákon. Mamičky s kočiarmi, skupinky chodcov, jednotlivci ale aj chovatelia venčiaci svojich štvornohých miláčikov korzujú po cyklochodníku. A pomedzi nich kľučkújú športovci na bicykloch či korčuliach.  "Je určený len pre cyklistov, alebo pre osoby, ktoré sa pohybujú na kolieskových korčuliach, alebo na podobnom športovom náradí. Čiže tie osoby tam môžu ísť, po cyklochodníku, ale peší nie," vyjadril sa Peter Lang, preventista OR Policajného zboru Spišská Nová Ves. 

Na prosby športujúcich obyvateľov zareagovali aj policajti. Hliadky pohyby po cyklochodníku kontrolujú. Priestupcov môžu pokutovať až do výšky 50 eur. "Treba si uvedomiť, že ten cyklista ide rýchlosťou 10 - 15 kilometrov za hodinu, ako ktorí. A v prípade zrážky cyklistu s chodcom dochádza tiež k ťažkým závažným zraneniam," pokračoval Lang. 

"Môže sa tam jednať o drobné poranenia, drobné odreniny. Až po nejaké stredne ťažké poranenia ako zlomeniny predlaktí, rúk, dolných končatín. V neposlednom rade to môže mať až fatálne následky, ktoré môžu končiť smrťou. Hlavne pri páde na hlavu," skonštatoval záchranár služby Falck Martin Ševc. Viacerí chodci, ktorých TV JOJ stretla, si chybu uvedomili, všetci sa zhodli na jednom, na cyklochodník ich ťahá kvalita.

Aj cyklisti majú svoje povinnosti. Pozrite si reportáž a dozviete sa viac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy