Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pani sa vybrala na túru s kabelkou, zasahovať musel vrtuľník
Zdielať na

Pani sa vybrala na túru s kabelkou, zasahovať musel vrtuľník

MALÁ FATRA / Pekné počasie vylákalo do hôr množstvo turistov. No v Malej Fatre na Veľký piatok museli pomáhať horskí záchranári. A to staršej nemeckej turistke, ktorá precenila svoje schopnosti, ako aj Čechovi, ktorý riskoval natoľko, že skončil v nemocnici.

Vretenica 41-ročného Čecha uhryzla do chodidla. "Po príchode na miesto sme zistili, že turista sa po chodníku pohyboval bosý, takže príčina pohryznutia je jednoznačne neopatrnosť," informuje príslušník HZS Peter Muráň. 

Pomoc horských a leteckých záchranárov potrebovala aj 65-ročná nemecká turistka, ktorá ale na túru vôbec nebola pripravená. S manželom sa dostali do náročného terénu, ktorý vedie až do sedla za hromovým. "Ten chodník je už rozmočený, spadla tam lavína, turistka bola vyčerpaná, nedokázala sama pokračovať," hovorí príslušník HZS Štefan Holúbek. 

Horským záchranárom musel prísť na pomoc aj vrtuľník z Banskej Bystrice, pomocou palubného navijaka turistku transportovali do Štefanovej. "Turistka nebola vhodne oblečená ani obutá," dodal Holúbek. "Pani mala vychádzkové topánky, krátky kabátik, kabelku, treba pri plánovaní túr myslieť na seba aj na kondičné schopnosti," opísal Muráň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy