Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osem rokov nedoriešený prípad, v ktorom je podozrivá policajtka
Zdielať na

Osem rokov nedoriešený prípad, v ktorom je podozrivá policajtka

HUMENNÉ / Proces, ktorý v priemere trvá asi 5 mesiacov, sa na Okresnom súde v Humennom nedarí uzavrieť roky. Obžalovanou je policajtka, ktorá mala podľa prokurátora aj s otcom zbiť dvoch mladých ľudí. Na pojednávania ich to však neťahá a sudcovi dochádza trpezlivosť.

Prípad sa ťahá neuveriteľných osem rokov. Ku skutku totiž malo dôjsť ešte v apríli v roku 2011. Filip skončil s podliatinami a odreninami na hlave, Veronika s pomliaždením tváre a podvrtnutým zápästím. Podľa znalca zranenia zodpovedajú popisu skutku.

"Jeho udierali päsťami kade sa dalo. On skončil na zemi, tam ho udierali, to bolo od nej a aj od toho ich otca," opisuje konflikt jeho účastníčka Veronika.

Za hlavných aktérov označili policajtku z obvodného oddelenia v Humennom a jej otca, vtedy sninského mestského policajta. Žena stále pracuje v polícii.

Na Okresnom súde v Humennom už jedno rozhodnutie v tejto kauze padlo. Sudca všetkých troch spod obžaloby oslobodil s tým, že skutok nie je trestným činom. Krajský súd však verdikt zrušil a to v celom rozsahu. Z posledného pojednávania sa policajtka ospravedlnila.

"V prípade obžalovanej súd vykoná šetrenie dôvodov jej ospravedlnenia sa u príslušného lekára," dodáva Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov s prešovskom kraji. 

Z doterajších 17. termínov pojednávaní bolo osem odročených z dôvodov na strane obžalovaných. Všetkých troch predvolajú pod hrozbou poriadkovej pokuty a predvedenia.

"V opačnom prípade bude súd považovať konanie zo strany obžalovaných ako marenie spravodlivosti a vyhýbanie sa trestnému stíhaniu a budú použité procesné ustanovenia pre zabezpečenie ich účasti na pojednávaní," povedala Ivana Petrufová.

Podľa poškodených je proces neprimerane dlhý. Štatistiky ministerstva spravodlivosti hovoria, že takýto proces v priemerne trvá asi pol roka.

"V roku 2016 sa dĺžka konania pri tomto trestnom čine pohybovala v priemere okolo 135 dní, v roku 2017 to bolo 146 dní," hovorí Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. 

"Tieto obštrukcie si dovolia... Mňa odsúdili za niekoľko týždňov a ich je asi ťažko odsúdiť, oni majú nejakú imunitu zvláštnu alebo ja neviem čo," hovorí Sninčan Jozef Staviščák.

"Ak predseda senátu vyhodnotí, že sa vždy ospravedlňuje iba jeden obžalovaný, má právo riešiť vec samostatným konaním, to znamená rozdeliť trestnú vec podľa jednotlivých teraz spoluobžalovaných," povedala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Sudca pojednávanie odročil na 2. mája.

Pripomeňme si začiatok kauzy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy