Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vyrúbané stromy v Tatranskej Kotline už rieši aj polícia. Po lipách neostal ani peň
Zdielať na

Vyrúbané stromy v Tatranskej Kotline už rieši aj polícia. Po lipách neostal ani peň

TATRANSKÁ KOTLINA / V Tatranskej Kotline niekto bez povolenia vyrúbali osem stromov. Po lipách neostali ani pne. Prípad už rieši Štátna ochrana prírody aj polícia.

Začiatkom augusta minulého roka našiel štáb TV JOJ v Tatranskej Kotline vážne poškodené stromy. Išlo o 12 jedlí.  Neznámy páchateľ narezal kmene a tým znemožnil prísun živín z pôdy do koruny. Stromy tak postupne vysychajú. "Tie stromy sú 150-ročné, jedna musí mať neskutočnú hodnotu, nielen ekonomickú, ale aj morálnu," uviedol obyvateľ Vysokých Tatier Gabriel Jamnický. 

Tatranská Kotlina ale prišla o ďalšie stromy. Tie zmizli bez stopy. Osem líp malo stáť na súkromnom pozemku. Neostal po nich ale ani peň. 

Vedenie mesta Vysoké Tatry sa o tom dozvedelo od Štátnej ochrany prírody. "Oni dostali podnet cez enviro-linku, to znamená, že Štátna ochrana prírody skúma hodnotu spoločenskej škody," uviedol prednosta Mestského úradu Vysoké Tatry Eugen Knotek. Mesto počká na výsledky vyšetrovania. "Myslím si, že v dnešnej dobe by žiadateľ, ak mu nejaký strom vadí, mohol a mal by postupovať a získať oficiálny súhlas na postup, ak to ohrozuje majetok alebo má nejaký problém so stromami," povedal riaditeľ správy Tanap-u Pavol Majko. 

TV JOJ kontaktovala aj majiteľa pozemku. Ten ale uviedol, že o tom nevie a nevie ani kto to urobil. Prípadom sa už zaoberá aj polícia a začali už trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany stromov a krov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy