Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V lesoch sa objavujú zberači trofejí. Z jelenieho parožia si robia biznis
Zdielať na

V lesoch sa objavujú zberači trofejí. Z jelenieho parožia si robia biznis

NOVÁ SEDLICA / Začalo sa obdobie, keď jelenia zver zhadzuje parožie a v lesoch sa už objavujú zberači trofejí. Nie preto, aby si parožím vyzdobili domácnosť, ale pre zárobok. Kým pre nich je to výhodný biznis, z pohľadu zákona ide o pytliactvo a v očiach poľovníkov je to ešte čosi horšie.

"Teraz jelenia zver začína zbierať parožie, očakávame nápor ľudí, ktorí budú chodiť po revíri. Niektorí ľudia sú na tom zameraní, zbierajú a predávajú toto parožie," vyjadril sa Ladislav Ladomirjak, predseda Osvetovej komisie, Obvodná poľovnícka komora Humenné. Ak v lese nájdete zhody a chcete si ich zobrať, potrebujete na to povolenie od príslušného poľovníckeho združenia. V opačnom prípade ide o trestný čin. Zhody totiž patria tomu, kto obhospodaruje príslušný revír. Ak si ich privlastníte, ide o pytliactvo. "Za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Na jednej strane je síce hrozba problémov so zákonov, na druhej strane sú poľovnícke portály aj sociálne siete plné inzerátov na výkup parožia. Využitie je široké. "Na Slovensku sa z toho vyrábajú nábytky, domáce pomôcky, nástenné hodiny, soľničky, koreničky, kreslá, stoličky, lustre, vázy, lampy, všetko možné," povedal poľovník z Kamenice nad Cirochou Lukáš Vataha. Cena za kilogram sa pohybuje od 15 do 20 eur v závislosti od veľkosti parožia.

Podľa architektky majú veci z parožia využitie v klasických poľovníckych horárňach. V interiérovom dizajne sa podľa nej naozajstné parožie momentálne nevyužíva. "V dnešnej dobe je skôr in možno imitácia parožia, nejaké abstraktné skulptúry z plastov, alebo z dreva, alebo z papiera," poznamenala architektka Zuzana Kolejaková. Na území Národného parku Poloniny sa zver stáva ľahkou korisťou pytliakov aj preto, že aj v tomto období je tu stále vysoká snehová pokrývka. V snahe uľahčiť zveri život ju preto poľovníci prikrmujú aj teraz, no napriek tomu sa obhajujú prípady úhynu pre vysilenie.

Pozrite si reportáž o kurióznom prípade. Zlodej ukradol parožie jeleňovi:

Najčítanejšie správy