Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepoznajú reč a nemajú doklady. Polícia pátra po dvoch maloletých migrantoch
Zdielať na

Nepoznajú reč a nemajú doklady. Polícia pátra po dvoch maloletých migrantoch

MEDZILABORCE / Nepoznajú reč, nemajú žiadne doklady ani batožinu, napriek tomu dokážu precestovať tisícky kilometrov a riskovať vlastné životy. To, čo ženie detských migrantov do takéhoto nebezpečenstva vedia len oni. Aj počas týchto mrazivých dní odišli zo zariadenia pre maloletých bez sprievodu dvaja chlapci z Afganistanu. Vyhlásili po nich pátranie.

Polícia v Medzilaborciach pátra po dvoch chlapcov z Afganistanu. Tí odišli zo zariadenia pre maloletých bez sprievodu. Pri sebe nemajú žiadne doklady. "Na oddelení policajného zboru v Medzilaborciach sociálny pracovník oznámil, že dvaja chovanci zo zariadenia pre maloletých bez sprievodu odišli a nepodali o sebe žiadne správy," uviedol Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov. 

​Chlapci z Afganistanu sa o útek pokúsili už aj pred pár dňami. Policajti ich našli priamo vo vlaku, ktorý smeroval z Medzilaboriec. Jeden z mladíkov uviedol, že má 17 rokov, druhý je o rok starší. Podľa slov riaditeľa je veľmi pravdepodobné, že ich mohli kontaktovať prevádzači, ktorí ich za peniaze prevezú do ďalších štátov EÚ. Toto zariadenie je otvorené a všetky deti v ňom majú slobodný pohyb presne tak, ako aj v rodinách. Tomu, že sa niektorí rozhodnú dobrovoľne odísť vedenie zabrániť nemôže.

U cudzincov, ktorých umiestňujú do tohto zariadenia sa stáva, že nehovoria pravdu o svojom veku a občas si pár rokov uberú. "Intenzívne sme vyjednávali o tom, aby sa preveroval vek a aby sa k nám nedostávali v úvodzovkách maloletí bez sprievodu, ktorí boli očividne starší," povedal Vladislav Fejo, riaditeľ centra pre deti a rodiny. Bojovať voči spornému uvádzaniu veku cudzincov sa zariadeniu za posledné obdobie darí už aj v praxi. "Keď mám byť konkrétnejší, tak sme mali umiestňovať štyroch maloletých bez sprievodu a nakoniec sa ukázalo, že sú to dospelí chlapi, takže sme ich neprijali," dodal riaditeľ centra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy