Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Vodiči záchraniek sa snažia pripraviť na všetky možné scenáre
Zdielať na

Vodiči záchraniek sa snažia pripraviť na všetky možné scenáre

NOVÁKY / Strávili sme niekoľko hodín s ľuďmi, ktorí sú nám všetkým s dispozícii 24 hodín denne - s vodičmi záchraniek. V Novákoch sa stretli na pravidelných testoch. Diskutovali, preverovali svoje schopnosti a nechýbali ani jazdy priamo v teréne. Takéto stretnutia im pomáhajú najmä v tom, aby zvládali záťažové situácie.

Vodiči záchraniek zažívajú na cestách niekedy neuveriteľné situácie. Pripravení musia byť na všetko. Miloslav Váňa, supervízor v záchrannej službe FALCK vraví: "Niektorí vodiči nás predbiehajú aj keď sme na majákoch, nerešpektujú nás, aj keď máme právo prednosti v jazde."

Raz ročne sa títo profesionáli stretnú, aby si odovzdali svoje skúsenosti, ale najmä aby sa otestovali a vyskúšali si, ako sa správať vo vypätých situáciách.

Vodička Dana Chudadová dodáva: "Chodci sú problém, idú si cez cestu. Vidia sanitka na majákoch, ale väčšinou im to nič nehovorí."

Záchranári dúfajú, že častý chaos na cestách a vodičov ktorí ich nerešpektujú vyrieši pripravovaná novela cestného zákona.

"Súčasné znenie jasne nedefinuje, ako sa majú ostatní účastníci cestnej premávky vyhýbať vozidlám s právom prednostnej jazdy," vraví hovorkyňa záchrannej služby FALCK Katarína Načiniaková, 

Vodiči sanitiek čakajú na to, či v novele pribudne pojem záchranárska ulička, teda povinnosť vodičov áut napríklad v prípade kolóny, vytvoriť cestu pre záchranné vozidlá. Dovtedy sa musia vodiči riadiť týmto základným pravidlom: "Ak vodiči nevedia kde sa majú uhnúť, vždy sa musia do pravej strany," dodáva   Miloslav Váňa.

Záchranári musia rátať naozaj so všetkým, vrátane útokov na nich:

Súvisiace články