Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pôjde Marian Kočner na pohreb svojho otca? Zákon to nedovoľuje
Zdielať na

Pôjde Marian Kočner na pohreb svojho otca? Zákon to nedovoľuje

BRATISLAVA / Mariána Kočnera zastihla v leopoldovskej väznici smutná správa o úmrtí jeho otca. Pre kauzu milionových zmeniek TV Markíza by ale mal sedieť vo väzbe minimálne do apríla. Otázne tak je, či sa na pohreb svojho otca dostane.

"Vo veľkej väčšine prípadov nie je povolené takéto opustenie ústavu z dôvodu zúčastnenia sa pohrebu," povedala expertka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Podľa trestného právnika a bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka treba rozlíšiť obmedzenie slobody z dôvodu väzobného stíhania a obmedzenie slobody po odsúdení v prípade odpykávania si nepodmienečného trestu. Odsúdeným vo väzení totiž zákon umožňuje ústav opustiť, no len v špecifických prípadoch. "Podľa zákona č.475/2005 o výkone trestu paragraf 65, umožňuje riaditeľovi ústavu v naliehavých rodinných prípadoch povoliť opustenie ústavu až na päť dní," povedal Peter Vačok, trestný advokát a bývalý vyšetrovateľ. 

Ide o niekoľko inštitútov, ktoré umožňujú opustiť ústav v sprievode príslušníka zboru alebo s elektronickým náramkom. Odsúdených s maximálnym stupňom stráženia sa takáto možnosť samozrejme netýka. Marián Kočner nie je odsúdený, ale väzobne stíhaný. Na neho sa teda inštitút možného opustenia ústavu za istých podmienok nevzťahuje. "Zákon o výkone väzby nepozná inštitút umožnenia opustenia ústavu obvinenému za účelom jeho účasti na pohrebe, a to bez ohľadu na dôvody väzby. Zároveň za takýmto účelom nemá zbor zákonné oprávnenie ani na vykonanie eskorty obvineného," uviedla Katarína Nováková z kancelárie generálneho riaditeľa Zväzu väzenskej a justičnej stráže. 

Väzobne stíhaní môžu opustiť ústav na výkon väzby len z potreby takzvaného dokazovania, ako napríklad v prípade rekonštrukcie trestného činu či iných policajných úkonov, ako to u Kočnera bolo napríklad v októbri. Navyše práve u neho sú splnené aj všetky dôvody väzby, od preventívnej cez útekovú až po kolúznu, a teda možné ovplyvňovanie svedkov. "Najťažšiu väzbu z hľadiska samotného výkonu väzby, čiže skutočne bol by to prípad, ktorý by celkovo veľmi stál za zváženie či vôbec takéto niečo nezmarí celkový účel trestného konania," povedala Kurilovská. 

Jeho prítomnosť na pohrebe svojho otca je tak viac než otázna. Podľa expertky na trestné právo je vo všeobecnosti vždy v takýchto prípadoch kontaktovaný dozorujúci prokurátor. "Teraz v tomto štádiu prípravného konania len dozorujúci prokurátor je ten, ktorý vo veci môže rozhodovať v súčinnosti so samotným vyšetrovateľom, ktorý celé to vyšetrovanie a dokazovanie vedie," povedala Kurilovská. 

Policajné prezídium nás teda odkázalo na Úrad špeciálnej prokuratúry, no ani tam im v súvislosti s Marianom Kočnerom a jeho prítomnosti na pohrebe svojho otca do reči nebolo. "Úrad špeciálnej prokuratúry sa v súčasnosti nebude vyjadrovať v tejto trestnej veci," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Právny zástupca Mariana Kočnera na otázky TV JOJ v súvislosti s pohrebom nereagoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy