Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Záchranárov zavolal na pomoc. Sám ich ohrozoval pištoľou
Zdielať na

Záchranárov zavolal na pomoc. Sám ich ohrozoval pištoľou

VEĽKÁ LOMNICA / V noci zo štvrtka na piatok sa posádka Rýchlej lekárskej pomoci ocitla v priamom ohrození života. Nahnevaný muž namieril na lekára zbraň. Stalo sa to v byte vo Veľkej Lomnici. Záchranárom sa podarilo útočníka odzbrojiť a zavolali policajnú hliadku.

"Dnes v noci bola posádka rýchlej zdravotnej pomoci vyslaná na pomoc 52-ročnej pacientke s poruchou vedomia," opisuje vedúca lekárka stanice Poprad Mariana Kállayová. Záchranári sa ponáhľali do Veľkej Lomnice, aby žene čo najskôr pomohli. Netušili, že o pár minút sa budú báť o svoje životy. Muž, ktorý ich zavolal im začal nadávať a nezostalo iba pri slovách.

"Manžel pacientky vytiahol strelnú zbraň a namieril ju rovno ku hlave zasahujúceho lekára," opisuje Kállayová. Išlo o skúseného lekára a jeho profesionalita sa ukázala v tejto ťažkej chvíli a dokázal zachovať rozvahu. "Keď sa mu pozeral priamo do očí tou namierenou zbraňou, našiel v sebe odvahu a silu sa vzoprieť a spacifikovať ho," dodáva vedúca lekára. 

Lekárovi pomohli aj ďalší dvaja členovia posádky. "S takýmto útokom verbálnym aj neverbálnym sa tu stretávame často, ale ešte som nikdy počas svojej praxe nikdy nezažila útok strelnou zbraňou," dodáva Kállayová.  Malo ísť o plynovú pištoľ, to ale lekár v tej chvíli vedieť nemohol. "Záchranár nemá pri sebe žiadnu zbraň, ani vestu, aby sa vedel brániť. Oni nás zavolali preto, aby sme im pomohli," hovorí prezident slovenskej komory zdravotných záchranárov František Majerský. 

Podľa informácií TV JOJ manžel pacientky z Veľkej Lomnice žiadal posádku rýchlej zdravotnej pomoci o to, aby ju odviezli na psychiatriu. Žena pomoc záchranárov nepotrebovala. "Pacientka bola ponechaná na mieste, nakoľko odmietla ošetrenie a nepotrebovala akútnu pomoc a prevoz do nemocnice," vysvetľuje vedúca lekárka.

Záchranári potom, ako muža spacifikovali, zavolali policajnú hliadku. Tá muža zadržala a umiestnila do cely predbežného zaistenia v Kežmarku. "Kežmarský vyšetrovateľ v prípade začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie 49-ročnému mužovi pre zločin vydieranie. Pri tomto trestnom čine útok smeroval na zranenú osobu. V tejto veci bude podaný návrh na väzobné stíhanie obvineného muža," povedala hovorkyňa prešovských policajtov Jana Migaľová. 

O tom, že pôjde muž do väzby, rozhodne sudca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy