Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kukláči zadržali muža, ktorý sa vyhrážal na sociálnych sieťach
Zdielať na

Kukláči zadržali muža, ktorý sa vyhrážal na sociálnych sieťach

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pohotovostný policajný útvar Krajského riaditeľstva policajného zboru Bratislava zadržal koncom roka 2018 muža, ktorý sa verejne na sociálnych sieťach vyhrážal fyzickou likvidáciou rôznym osobám.

 V prípade dokázania viny hrozí zadržanému mužovi trest odňatia slobody na tri roky. Polícia dokáže na prvý pohľad anonymného páchateľa vystopovať podľa IP adresy. 

Tento prípad vyhrážania sa fyzickou likvidáciou na sociálnych sieťach nie je ojedinelý. Môžeme ho prirovnať k priamočiarym slovným útokom tvárou v tvár, pretože vyvoláva v obeti pocit ohrozenia. "V tomto ohľade je dôsledok rovnaký, aj keď sa to deje osobne, aj keď sa to deje prostredníctvom technológií. Dokonca pri tých technológiách nemá obeť možnosť bezprostredne zareagovať na toho páchateľa, a o to to môže byť aj nebezpečnejšie alebo také viac zneisťujúce," povedala vedúca manažérka koordinačno-metodického centra Barbora Burajová. 

"Keď sa niekto vyhráža ťažkou ujmou na zdraví alebo smrťou, alebo rôznou inou ťažkou ujmou, tak vtedy sa rozhodne dopúšťa trestného činu," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Trestná sadzba sa odvíja od viacerých faktorov. "Je to voči dieťaťu, blízkej či odkázanej, staršej osobe alebo či tam nie je osobitný motív - pomsta, extremistické prejavy," dodala Kurilovská. 

"Vo všeobecnosti platí, že ak má niekto podozrenie, že sa stal terčom alebo obeťou trestného činu, samozrejme treba sa s dôverou obrátiť na políciu," povedal hovorca prezídia policajného zboru  Michal Slivka. Bez dôkazu sa ale nezaobídete. "Je dobré si zachovať dôkazy o tom, že takéto správy alebo odkazy dostávame, možno ich budeme v budúcnosti potrebovať práve vtedy, ak sa rozhodneme, že podáme trestné oznámenie na páchateľa," dodala Burajová. 

Svet internetu a hlavne sociálnych sietí nie je vôbec natoľko anonymní, ako sa domnievajú niektorí jeho používatelia. Podvodníkov na internete napriek tomu pribúda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy