Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mimoriadne náročná noc pre hasičov na Spiši. S požiarom bojovali v troch okresoch
Zdielať na

Mimoriadne náročná noc pre hasičov na Spiši. S požiarom bojovali v troch okresoch

SPIŠ / Sobotňajšie popoludnie a večer boli pre hasičov na Spiši mimoriadne náročné. S plameňmi bojovali postupne v troch okresoch. Najprv sa rozhorela hospodárska budova v Hrabušiciach a potom horelo vo Švedlári.

Ako prví boli pri horiacom dome miestni osadníci. Tí obyvateľov vyťahovali z domu, keď už strecha bola v plameňoch. "Zrazu z ničoho nič začal horieť tam vzadu dom. No a my sme vbehli do domu a sme vybrali ľudí, všetko. Sme ich doniesli na cestu a sme volali požiarnikov," vraví miestny Stanislav Kroščen.

​Do Vydrníka vyrazilo 10 profesionálnych hasičov z Levoče a Popradu. Dom bol už vo vysokom štádiu horenia. V tesnej blízkosti sa nachádzali ďalšie obydlia. Plamene už olizovali aj tie. "Požiar bol v rozvinutej fáze horenia. Plamene šľahali zo strechy a boli ohrozené aj ostatné domy okolo. Dosť rizikové a nebezpečné," hovorí veliteľ zásahu Pavol Gavlák. 

Rodina bez domova

Chlapom sa podarilo oheň rýchlo dostať pod kontrolu. Domy, ktoré boli nalepené na zhorenom, uchránili. O strechu nad hlavou tak v priebehu chvíle prišlo 8 ľudí, 5 dospelých a 3 deti.

"Býval tam otec, jeho manželka mu pred štyrmi mesiacmi zomrela a on bol práve na pohotovosti, o ničom nevedel," hovorí o nešťastí Jozef. Na Vianoce ale neostanú na ulici. "Bude o nich postarané, budú ubytované vrámci svojich rodín," hovorí starosta obce Jozef Bizoň. 

Zachránené šteňa 

Čo plamene spôsobilo je v štádiu vyšetrovania. No cudzie zavinenie zisťovateľ príčin požiarov predbežne vylúčil. Najviac zhorená bola časť okolo piecky a komína.

Táto udalosť mala aj svoj šťastný príbeh. Zo zhoreného domu sa hasičom podarilo vytiahnuť aj živé šteniatko. "Bol tam malý psík, ktorého sme tam našli asi po polhodine. Živý a zdravý. Zmočený chudák, bol vystrašený, samozrejme že v strese, ale nič sa mu nestalo," dodáva Gavlák. 

Tento požiar ukázal aj na vážny obecný problém. Vydrník má slabý tlak vo vodovode. Ak by hasičom došla voda, hydranty by použiť nemohli. "Nedostatočný tlak k tomu, aby sme dostali vodu do hydrantov, aby sme vedeli ľuďom zachraňovať životy pri požiari. Od piatku naháňame vodárenskú spoločnosť, aby nám zvýšila tlak v systéme. My nemáme vodu vo vodovode," vraví starosta. 

Požiare sú v tomto ročnom období nebezpečnou hrozbou domácností so zlým spôsobom vykurovania. Podobný prípad sa stal aj pred pár dňami. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy