Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozhodovala každá sekunda. Sanitku, ktorá prevážala srdce, blokoval mikrobus
Zdielať na

Rozhodovala každá sekunda. Sanitku, ktorá prevážala srdce, blokoval mikrobus

VARŠAVA / Autentické zábery z diaľnice zverejnili poľské médiá. Na videozázname zo sanitky je zrejmé, že aj napriek snahe záchranárov o prechod diaľnicou sanitku niekoľko kilometrov blokoval mikrobus. Záchranári pritom v tej chvíli prevážali životne dôležité orgány a počítala sa každá sekunda.

Na autentických záberoch, ktoré vznikli na frekventovanej poľskej diaľnici počas uplynulého víkendu, je vidieť sanitku s výstražnými signálmi, ktorú blokoval niekoľko kilometrov tento vodič. "Vodič sanitky sa ho snažil upozorniť klaksónom aj výstražnými svetlami. Bohužiaľ vodič mikrobusu na to vôbec nereagoval," uviedla hovorkyňa polície Katarzyna Cislo. "Vodič mikrobusu nielenže nedal prednosť vozidlu s prednostným právom jazdy, ale porušil aj ďalšie predpisy tým, že sa celý čas držal v ľavom páse," povedal Wojciech Wrobel z dopravného inšpektorátu. 

Sanitka v tomto prípade neviezla žiadneho pacienta, ale srdce, ktoré bol určené na transplantáciu pre malé dieťa. Vodičovi sanitky sa nakoniec podarilo auto obehnúť z pravej strany. Sanitka ale mala zdržanie približne 15 minút.

Podobný prípad sa stal aj na Slovensku ešte v roku 2016

Vodič mal vtedy podobným spôsobom blokovať sanitku. Sám pritom tvrdil, že sa jej snažil iba urobiť cestu. "Som tu sanitku predbehol a zrazu on sa rozbehol po mne, tak som usúdil, že asi chce, aby som išiel pred ním, že tam ide o záchranu života," povedal v tom čase vodič pán Boris.

Výsledok okresného súdu v Trenčíne vymeral vodičovi trest 18 mesiacov. Rozsudok však ešte stále nie je právoplatný. Vodič sa proti nemu odvolal. Trest pre Krakovského vodiča ale bude zrejme o niečo miernejší. "Skúmali sme aj možnosť, že vodič sanitku pri rýchlosti 140 kilometrov za hodinu nepočul, ale predsa na to má spätné zrkadlá, aby bol celý čas v strehu. Hrozí mu pokuta až vo výške 1200 eur," dodala Katarzyna Cislo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy