Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bývalý SISkár Kosík tvrdí, že je na slobode. Podľa slovenskej polície ale stále sedí v Mali
Zdielať na

Bývalý SISkár Kosík tvrdí, že je na slobode. Podľa slovenskej polície ale stále sedí v Mali

BRATISLAVA / Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík je stále vo väzení v africkom Mali, tvrdia predstavitelia malijskej polície, ktorí o tom informovali policajného prezidenta Milana Lučanského na Valnom zhromaždení Interpolu v Dubaji. Kosík sa ale ozval týždenníku Plus 7 dní - vraj si užíva slobodu a vybavuje si pobyt v africkej krajine. Pre TV JOJ informáciu potvrdil aj jeho kamarát Ibrahim Maiga.

Kosík ušiel zo Slovenska pred dlhoročným trestom za falšovanie zmeniek v hodnote takmer 2,5 milióna eur. V Mali ho zadržali na základe zatykača a zavreli do tamojšieho väzenia, kde strávil dva roky. Minulý utorok ho mali pustiť na slobodu, no je to naozaj tak? 

O Kosíkovom prepustení informoval denník SME minulý týždeň. Odvolával sa na informácie priamo od Kosíka. To, že ho mali prepustiť, potvrdzuje aj jeho slovenský obhajca. "V utorok, podľa tých informácií, mal byť prepustený a on sa mi ozval až v stredu o tom, že je vonku a že si vybavuje nejaké bývanie. To bolo v stredu, odvtedy sa mi neozval ani nič nekomunikuje," povedal advokát Ľuboša Kosíka Martin Kanás. 

Slovenská polícia má ale iné informácie, a to priamo od malijského policajného prezidenta a zástupcu Interpolu, ktorí sa stretli s Lučanským v Dubaji. S touto informáciou sa polícia pochválila aj na sociálnej sieti. "Počas práve prebiehajúceho valného zhromaždenia Interpolu v Dubaji, najvyšší predstavitelia malijskej polície potvrdili prezidentovi policajného zboru Milanovi Lučanskému, že Ľuboš Kosík z malijského väzenia prepustený nebol," uviedol hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. 

Slovenské orgány sa pritom už dva roky neúspešne snažia Kosíka dostať na Slovensko, keďže s krajinou nemáme dohodu o vydávaní osôb.  Bývalý SISKár v domovine čelí obžalobe za účasť na zavlečení syna prezidenta Michala Kováča a má svedčiť v neprospech bývalého šéfa tajných Ivana Lexu. "Ministerstvo spravodlivosti aj napriek snahám a urgenciám orgánov v Mali nedisponuje doposiaľ žiadnou oficiálnou informáciou," uvádza sa v stanovisku ministerstva spravodlivosti. 

Bál sa o život, tvrdí jeho kamarát Ibrahim Maiga

Televízia JOJ sa stretla aj s Ibrahimom Maigom, ktorý z Mali pochádza a podľa vlastných tvrdení bol s Kosíkom v častom kontakte ešte pred jeho zadržaním. To, že má byť na slobode mu povedala manželka. "Hneď ako som zachytil správy na Slovensku, že noviny s tým vyšli, zavolal som domov žene, aby som jej oznámil, že Ľuboš je voľný. Žena mi povedala, že je to pravda, že ju prišiel pozdraviť. Hneď na druhý deň išiel pozdraviť ženu. Lebo tá žena moja stále navarila pre neho aj moja mama. Všetci sa snažili, lebo im bolo ľúto, že je Slovák v Mali, že má takéto problémy," uviedol Ibrahim Maiga s tým, že on priamo s Kosíkom v kontakte nie je. 

Kosíkovi hrozí na Slovensku dlhoročné väzenie. No sám vyhlásil, že je ochotný sa vrátiť, ak mu bude zaručená bezpečnosť a spravodlivý proces. Podľa Maigu to nemusí byť pravda. "Povedal mi, že sa bojí vrátiť na Slovensko, že ho umlčia, že bojí sa o svoj život, aby ho nezabili. Preto vôbec nechce ísť na Slovensko," dodal Maiga. 

Celý rozhovor s Ibrahimom Maigom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy