Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Talianska polícia zadržala gang pašerákov šteniat. Je medzi nimi aj Slovák
Zdielať na

Talianska polícia zadržala gang pašerákov šteniat. Je medzi nimi aj Slovák

BRATISLAVA/RÍM / Talianskej polícii sa podarilo zadržať medzinárodný gang pašerákov šteniat. Je medzi nimi aj jeden Slovák. V dodávke v nevhodných podmienkach prevážali 65 len niekoľko-týždňových psíkov. Podľa policajnej správy nakupovali šteňatá na Slovensku, v Poľsku alebo v Maďarsku za smiešne sumy. Lenže potom ich predávali za desať a viacnásobok v krajinách západnej Európy.

Extrémne malé šteňatá, ktoré ešte mali zotrvať nejaký čas pri matke, boli vo veľmi zlých podmienkach v dodávke vezené do Talianska, kde im mali byť vyrobené falošné doklady a potom mali smerovať na trh do ďalších krajín západnej Európy. 

"Motiváciou je vysoký zisk, možno až 800 percentná marža," uvádza zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Poprípade aj viac, keďže ich nakúpia za 50-100 eur kus a predávajú aj za desaťnásobok. "V Taliansku a v iných západnejších krajinách za 800 až 1000 eur," dodáva Stanová. 

Talianska polícia zadržala 6 Talianov, jedného Poliaka a jedného Slováka, ktorí tieto šteňatá v dodávke prevážali. Nešlo však o náhodu. Tento medzinárodný gang polícia sleduje už od konca minulého roka pomocou satelitov a odposluchu telefonátov. Slovensko hrá v tomto biznise významnú úlohu. Už pred dvomi rokmi talianska polícia zdržala zásielku 200 šteniat pašovaných zo Slovenska.

"Je pravda, že z územia Slovenska sa vo veľkej miere vyvážajú šteniatka," potvrdil vyšetrovateľ prezídia policajného zboru Mário Kern. Podľa neoficiálnych údajov je ročne zo Slovenska nelegálne vyvezených desaťtisíce šteniat. Odhad je 50 až 80 tisíc. Ďalšie šteňatá sa vyvážajú z Poľska a z Maďarska. Také množstvo šteniat pochádza od nelegálnych množiteľov. 

Pri legálnom predaji musia mať šteňatá čip a medzinárodný veterinárny pas, kde je aj údaj o vakcinácii. Pri nelegálnom obchode sú vydané falošné doklady. Nezaočkované šteňatá sú však rizikom nielen ako prenášači možnej choroby, ale aj pre zákazníkov. "Tým takéto zvieratá často uhynú," vysvetľuje Stanová. 

Ešte horší prípad sa odohral v New Yorku, kedy do malých šteňat zašívali drogy a tak ich pašovali do iných krajín. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy