Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauzu podvodu, kde bol obžalovaný exposlanec, uzavreli po 22 rokoch
Zdielať na

Kauzu podvodu, kde bol obžalovaný exposlanec, uzavreli po 22 rokoch

BRATISLAVA / Kauzu podvodu, v ktorej čelil obžalobe exposlanec Peter Ďuračka, vo štvrtok ukončil Najvyšší súd, a to v jeho neprospech. Stalo sa tak po neuveriteľných 22 dvoch rokoch. Jeho advokát už ale avizuje, že definitívny koniec nenastal. Ide pritom o bývalého poslanca, ktorý sa smutne preslávil nadávkami policajtom.

"Spokojnosť po tých rokoch rozhodnutie Najvyššieho súdu hodnotím ako zákonné a opodstatnené," uznal prokurátor Peter Golha. Trošku rezervovanejší bol advokát exposlanca. "Rozhodnutie odvolacieho súdu rešpektujem. Samozrejme, že zvážime možnosť podania dovolania."

Trest si odpykal 

Senát odvolacieho súdu odsudzujúci rozsudok v kauze podvodu exposlancovi potvrdil. Vec je tak už právoplatná. Tomu ale predchádzal dlhoročný ping-pong medzi rozhodnutiami jednotlivých súdov v tejto veci. Okrem toho trest si odsúdený už dávno odpykal.A to 3 roky a štyri mesiace, čo potvrdil aj Najvyšší súd.

V tejto veci ale doteraz padli dva rozsudky na Krajskom súde a dva na Najvyššom. Okrem toho boli tri dovolacie konania a zaoberal sa tým aj ústavný súd. "Príčinu, že trestné konanie v tejto kauze bolo ukončené po 22 rokoch od spáchania skutku, treba hľadať v náleze Ústavného súdu, ktorý podľa názoru Najvyššieho súdu nepochopil problematiku týkajúcu sa časovej pôsobnosti Trestného zákona vo vzťahu k trestnému činu podvodu," vyjadrila sa hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Podvod na DPH 

Podľa obžaloby si bývalý poslanec ešte v roku 1996 ako podnikateľ uplatnil nadmerné odpočty DPH, čím by štátu vznikla škoda takmer 500 tisíc eur. 290 tisíc eur mu štát aj vyplatil. "Tak ako bol ten skutok kvalifikovaný v roku 1996 nenapĺňal znaky žiadnej skutkovej podstaty trestného činu," hovorí advokát Ďuračku, Branislav Jablonka.

Všetko nasvedčuje tomu, že táto kauza ani po 22 rokoch definitívne nekončí. Podľa advokáta exposlanca proces sprevádzali viaceré pochybenia a v spise majú chýbať nosné dôkazy z Daňového úradu, ktoré medzitým skartovali. Aj preto zvažujú opätovne požiadať o 4 dovolanie.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy