Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Každú hodinu 7 vrážd. Policajtom došla trpezlivosť. V Brazílii masívne zatýkajú
Zdielať na

Každú hodinu 7 vrážd. Policajtom došla trpezlivosť. V Brazílii masívne zatýkajú

BRAZÍLIA / Viac ako 1000 podozrivých skončilo v putách brazílskej polície, ktorá zatýkala po celej krajine. Zadržané osoby sú podozrivé najmä z plánovania a vrážd žien. Na akcii sa podieľalo vyše 6500 policajtov.

Vlani v Brazílii zavraždili v priemere 175 ľudí denne, čo matematicky vychádza na 7 vrážd za hodinu. Túto desivú štatistiku zverejnila brazílska mimovládna organizácia. Celkovo sa obeťami vrážd stalo vlani 63 880 ľudí, čo je nárast o 3 percentá oproti predchádzajúcemu roku.

​Už niekoľko hodín po spustení policajnej akcie s názvom Operácia Cronosmali strážcovia poriadku v 17 štátoch v putách 643 dospelých a 61 mladistvých. Počet však neskôr narástol na takmer 1000 zadržaných osôb. Polícia pri prehliadkach zabavila aj desiatky strelných zbraní.

Väčšina zo zadržaných je podozrivá zo spáchania zločinov proti ženám. Na vysokej kriminalite sa podieľa najmä organizovaný zločin a boj drogových gangov, ktoré súperia o nadvládu nad územiami. Polícia aktuálnu raziu plánovala od júla a je vyvrcholením problému rasistických popráv. Podľa mimovládok bolo viac ako 60 percent zo zavraždených žien tmavej pleti.

Začiatkom tohto roka médiá po celom svete šokovala poprava Marielle Franco, ktorá bola členkou mestskej rady v Riu de Janeiro a bojovníčkou za rovnoprávnosť.

Násiliu sa ale v Brazílii nevyhnú ani turisti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy