Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvá pokuta pre ženu so zahalenou tvárou
Zdielať na

Prvá pokuta pre ženu so zahalenou tvárou

Archívna reportáž

KODAŇ / Mladá žena sa stala prvým človekom, ktorý dostal pokutu na základe kontroverzného nového dánskeho zákona, ktorý zakazuje mať na verejnosti zakrytú tvár. 28-ročná žena si odmietla sňať z tváre nikáb aj keď ju privolaná policajná hliadka informovala o tom, že jej v opačnom prípade hrozí pokuta.

Nový zákon vyvolal vlnu protestov a kritizujú ho viaceré ľudskoprávne organizácie. Oficiálne začal platiť v stredu potom, ako ho začiatkom roka schválil dánsky parlament. Zákon síce nespomína výrazy "burka" ani "nikáb", ale hovorí, že "ktokoľvek, kto nosí odev, ktorý na verejnosti zakrýva tvár, bude potrestaný pokutou."

V stredu večer sa v dánskom hlavnom meste zišli ľudia protestujúci proti zákonu. Boli medzi nimi ženy oblečené v tradičných burkách a závojoch ale aj ľudia s podomácky vyrobenými krytmi na hlavách.

Piatkový incident sa podľa portálu BBC udial v nákupnom centre v Horsholme, 25 kilometrov na sever od Kodane.

Políciu do nákupného strediska privolali potom, ako tam vznikla potýčka. Istá žena sa pokúsila strhnúť z hlavy inej nikáb. Obe ženy boli obvinené z narušenia verejného poriadku a jedna z nich aj porušením zákona o zákaze zakrytia celej tváre.

Žena dostala pokutu 1000 dánskych korún (134 eur) za to, že si odmietla dať dole látku z tváre aj po požiadaní políciou. Viaceré moslimské ženy vyhlásili, že nebudú dodržiavať tento zákon. Pokuta sa pri opakovanom porušení môže vyšplhať až na 1340 eur.  Organizácia Human Rights Watch označila zákon za diskriminačný a povedala, že je ďalším v škodlivom trende.

Vlani Európsky súd pre ľudské práva podporil podobný zákaz v Belgicku, argumentoval tým, že spoločenská harmónia má väčšiu váhu ako právo jednotlivca na vyjadrenie náboženskej príslušnosti. Úplné alebo čiastočné zákazy platia vo Francúzsku, Rakúsku, Bulharsku či v nemeckom Bavorsku.

Pozrite si protest proti zákonu v uliciach Kodane:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy