Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dážď a silný vietor premiestňoval plechy zo strechy
Zdielať na

Dážď a silný vietor premiestňoval plechy zo strechy

VEĽKÝ MEDER / Podvečerná búrka vo Veľkom Mederi zamestnala 20 hasičov a zhruba rovnaký počet ich dobrovoľných kolegov z okolitých obcí až do neskorých večerných hodín. Škody spôsobené prívalovým dažďom i silným vetrom, ktorý premiestnil plechy zo strechy až do susednej ulice, ešte nie sú presne vyčíslené.

​Prietrž mračien a neskutočne silný vietor vo Veľkom Mederi vyvracal stromy a strhával strechy. "Okolo pol 7 sme dostali výstrahu od SHMÚ, veterná smršť aj s búrkou aj s dažďom," informuje riaditeľ HaZZ Dunajská Streda Tibor Čandal.

Približne 20 minútové vyčíňanie počasia pripravilo prácu pre hasičov dokonca aj pri vlastnej stanici – zlomený strom museli vypíliť, aby nenarobil väčšie škody. Predtým však stihli odstrániť odtrhnutú strechu, ktorá priletela do dvora zo susednej ulice.

"Minulý rok sme mali nepriamy úder blesku a myslel som, že zase blesk, ale je tam celá strecha. Myslel som, že prišlo to od suseda," hovorí majiteľka domu. Obrovský kus plechovej strechy vietor ponad cestu zatlačil až do uličky, kde prerazil škridle na garáži a pristal na dvore rodinného domu, ktorého obyvatelia boli v tom čase našťastie vo vnútri.

"Bolo vykonaných 30 výjazdov, na 30 miestach sa čerpala voda, do tej pol 9 bolo zhruba 50 volaní o pomoc, chvalabohu dokázali sme všetkým, ktorí potrebovali pomoc, pomôcť," dodáva Čandal. Voda zaliala aj suterén miestnej polikliniky a valila sa tam aj po tom, ako dážď ustal. "Pre vodárov vraj kapacitne teraz nestíhajú tie čerpadlá odsávať vodu a my síce pomocou hasičov odsávame kanalizačnú vodu, ale z centrálneho systému prichádza do suteréna," uviedla Ildikó Dobis z mestského podniku bytového hospodárstva. 

"V priebehu krátkeho času napadlo veľa zrážok a jednoducho na území celého mesta sú zatopené pivnice, je tam teraz 1,5 metra vody, tam sú zatopené kotle, ktoré tam mali a naša jednotka práve odčerpáva tú vodu," hovorí Marian Krascsenyics  z HaZZ Veľký Meder.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy