Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spoločná sprcha dvakrát v týždni, či záchod v malej cele. Tu býva Kočner
Zdielať na

Spoločná sprcha dvakrát v týždni, či záchod v malej cele. Tu býva Kočner

BRATISLAVA / Obvinený Marián Kočner uplynulú noc už strávil vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd. Režim za mrežami je ale tvrdo odlišný. Každý, kto tam skončí, sa musí prispôsobiť napríklad spoločným sprchám dvakrát do týždňa, cudzím spolubývajúcim, ale aj toaletám na cele. A to nie je všetko. Podľa psychológa je to výrazná šoková situácia.

"Senát NS vyhovel návrhu prokurátora na vzatie Mariána K. do preventívnej väzby. A to z dôvodu, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

V piatok mal budíček o 5:30 ráno, nasledovala osobná hygiena a upratovanie, a o 6:00 už justičná stráž kontrolovala počet obvinených. Pritom prvé úkony pri nástupe do väzby sa robia okamžite. A inak to nebolo ani vo štvrtok.

Krátko potom, ako Marián Kočner vstúpil na pôdu výkonu väzby, sa musel podrobiť osobnej a zdravotnej prehliadke. A tiež hygienickým a protiepidemiologickým opatreniam. Následne sa obvinenému podľa ZVJS odoberú zakázané veci a poskytne odev na prezlečenie. Je možné mať aj vlastné oblečenie, o to ale musí najskôr obvinený požiadať. Čo nezanedbateľne dlho trvá. Vo štvrtok sa preto aj Marián Kočner musel vzdať svojho pôvodného oblečenia. Podľa odborníka nástup do väzby, patrí medzi významné životné traumatické udalosti.

"S vysokou pravdepodobnosťou to s každým otrasie a zamáva. Potom je dôležité, ako skoro sa z toho spamätá," povedal Košecký

Okamžite prišiel napríklad aj o opasok z nohavíc alebo o šnúrky na topánkach, ale aj o mobil. Obvinenému poskytli ubytovanie v cele, a tá má plochu len 3 a pol metra štvorcového. A môže to byť aj menej.

"Ak sa nadmerne zvýši počet obvinených a odsúdených v ústave, možno ubytovaciu plochu na nevyhnutný čas znížiť," povedal

Súvisiace články

Najčítanejšie správy