Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sudkyňa krajského súdu rozhodla. Autičkári idú do väzby
Zdielať na

Sudkyňa krajského súdu rozhodla. Autičkári idú do väzby

TRNAVA /  Pätica mužov, ktorá mala podľa polície niekoľko rokov kradnúť autá, bankomaty a páchať ďalšiu trestnú činnosť na Slovensku, v Česku a v Rakúsku, sa dnes postavila pred sudkyňu. Tá rozhodovala o ich vzatí do predbežnej väzby. Neskôr by ich mali vydať do Česka. Práve tam mali svojim konaním spôsobiť najväčšiu škodu - cez 10 miliónov českých korún.

Všetci piati muži, ktorých kukláči zadržali v sobotu ráno na viacerých miestach v Trnavskom kraji, postupne prichádzali od poludnia na Krajský súd v Trnave. Pojednávalo sa o predbežnej väzbe, pretože niekoľko rokov si mali privyrábať trestnou činnosťou. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu, mali najviac kradnúť bankomaty a autá v Rakúsku. V Česku sa zameriavali hlavne na zánovné a úžitkové vozidlá. V Rakúsku sa podarilo polícii dokázať, aj keď nie všetkým, krádež jedného bankomatu.

Medzi prvými sa pred sudkyňu postavil Libor B. Muž, ktorý sa len v marci dostal na slobodu. V Rakúsku si odsedel za lúpežné prepadnutie zlatníctva.

Po viac než hodine bolo jasné, že ani jeden sa nedostane von. "Sudkyňa momentálne rozhodla tak, že  zobrala oboch mojich klientov do predbežnej väzby. Moji klienti sa vždy zdržiavali na území Slovenskej republiky, čiže si nemyslím, že bol na to dôvod, ale súd ho vidí. podali sme sťažnosť a najvyšší súd rozhodne," uviedol Juraj Gavalec, obhajca Libora B. a Mareka H. 

Podobne prichádzali a zo súdnej siene aj odchádzali ďalší traja. Podľa rodiny nevinnému Jozefovi K nepomohla ani prítomnosť blízkych. "Súd rozhodol o vzatí môjho klienta do predbežnej väzby. Môj klient sa rozhodol podať sťažnosť," uviedol Adrián Cako, obhajca Jozefa K. 

Posledný, ktorý sa postavil pred sudkyňu bol David K. Aj jemu ostali po opustení súdnej siene na rukách putá. 

"U všetkých piatich zadržaných boli splnené všetky formálne aj materiálne podmienky na to, aby bolo návrhu Krajskej prokuratúry Trnava na vzatie do predbežnej väzby vyhovené," informovala hovorkyňa trnavského súdu Jana Kondákorová. Účelom predbežnej väzby je zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky, kým štát, ktorý má záujem na jej vydaní, nepredloží originál Európskeho zatýkacieho rozkazu. 

V prípade preukázania viny, môžu všetci piati rátať s niekoľkoročným väzením. Krajský súd v Trnave zatiaľ nerozhodoval o vydaní na trestné konanie do Českej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy