Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matka nevie či pochovala svojho syna. Polícia jej neumožnila identifikovať ho
Zdielať na

Matka nevie či pochovala svojho syna. Polícia jej neumožnila identifikovať ho

MLYNICE / Za nejasných okolností údajne zomrel 33-ročný Ján z Mlynice (okres Poprad) v Ústí nad Orlicí v Česku, kde pracoval. Jeho mama si ale nie je istá, či pochovala svojho syna. Česká polícia totiž rodine neumožnila priamo identifikovať zosnulého, pretože mal mať hornú časť tela spálenú a truhlu nesmeli otvoriť. Mária Pitoniaková neverí, že jej syn spáchal samovraždu.

"Prišla za mnou kriminálna polícia z Popradu a mi oznámili, že sa prišli pýtať na syna," povedala pri hrobe svojho syna Mária. Tušila už, že s stalo niečo veľmi zlé. Dozvedela sa, že jej 33-ročný syn z Česka už nikdy domov nepríde. K úmrtiu údajne prišlo začiatkom marca, keď v obci Ústí nad Orlicí našli obhorené telo.

Koho pochovali? 

Malo ísť o Jána Pitoniaka, jeho matka preto odovzdala kriminálke svoju vzorku DNA, ktorá ju následne odoslala do Česka. Pardubickí policajti následne vyzvali rodičov, aby si prišli prevziať telo. S veľkou bolesťou tak rodičia pochovali svojho syna. O pár dní ale prišla šokujúca správa. "Ja som sa dozvedela, že oni nemajú moje DNA. Vtedy som začala pochybovať o tom, či som vlastne pochovala svojho syna, keď sme ho vôbec nevideli v truhle," vraví ďalej Mária. 

Nezhody na dokumentoch 

Českí policajti vraj matke neumožnili identifikovať telo a truhla sa otvoriť nesmela. "Som sa pýtala, ako mohlo byť pochované telo, keď nemajú DNA, tak mi povedali, aby som im už viac nevolala, že nemajú sa o čom so mnou baviť." Televíziu JOJ zaujali aj protichodné informácie na oficiálnych dokumentoch. Na liste o zákaze otvorenia truhly bol dátum úmrtia 10. marec, na úmrtnom liste 11. marec. Nesedelo ani miesto úmrtia, na každom dokumente bola napísaná iná ulica. 

Vraj samovražda 

Nešťastný rodičia sa navyše dozvedeli, že Ján spáchal samovraždu, podľa jeho mami ale v zápise stojí, že jeho telo bolo obhorené od pása hore. "Ak ju spáchal, tak sa s tým zmierim. Ale nemal na to dôvod, aby si vzal život," dodala Mária.

Polícia nič nepovie

Na otázky k prípadu česká polície reagovala písomne, že na základe ich platného zákona o ochrane osobných údajov, nemôžu TV JOJ poskytnúť žiadne informácie. K identifikácii sa vyjadrili iba všeobecne, že sa nemusia spoliehať len na DNA. "Ľudské telo má rôzne markanty (jazvy, materské znamienka, tetovania), ktoré môžu so spoluprácou s rodinou viesť k identifikácií konkrétnej osoby."

"Potvrdili, že je to on podľa tetovania, ale potom sme zisťovali a pohrebná služba nám povedala, že tam bolo vidno dve čiarky," vysvetľuje svoje pochybnosti matka Jána. V hlave si nesie veľa nezodpovedaných otázok, tou najhlavnejšou je. Spáchal jej syn naozaj samovraždu, alebo ho niekto zavraždil? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy