Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stratili ste peňaženku alebo doklady? Takto postupujte, radí polícia
Zdielať na

Stratili ste peňaženku alebo doklady? Takto postupujte, radí polícia

BRATISLAVA / Strata alebo odcudzenie peňaženky je pre každého nepríjemna skúsenosť. Okrem finančnej hotovosti hrozí aj vybavovanie nových osobných dokladov či platobných kariet. Polícia upozorňuje, že takúto skutočnosť je potrebné nahlásiť čo najskôr, v opačnom prípade riskujete zneužitie.

Sarah stratila peňaženku neďaleko čerpacej stanice v Podunajských Biskupiciach, kde tankovala do svojho auta. V peňaženke mala všetky doklady a finančnú hotovosť asi 440 eur, ktorou plánovala zaplatiť škôlku pre svojho syna. Neskôr sa peňaženka našla, v neďalekom vchode do paneláku, no bez peňazí a dokladov. Sarah obratom podala na polícii trestné oznámenie. 

Podľa svedka a kamerových videozáznamov si cudziu peňaženku prisvojila žena, ktorá videla ako jej majiteľke spadla z auta na zem. Neznáma žena ju zdvihla, nasadla do auta a odišla. "V uvedenom prípade je v súčasnej dobe vedené trestné stíhanie vo veci úmyselného prečinu zatajenia veci," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Postup pri strate peňaženky

Polícia dôrazne upozorňuje, že po strate, alebo odcudzení dokladov treba túto skutočnosť čo najskôr oznámiť, v opačnom prípade hrozí ich zneužitie, napríklad pri pokuse kúpy tovaru cez internet. Policajti na stanici s vami spíšu zápisnicu a informáciu o strate nahodia do informačného systému pátrania po dokladoch.

"Využívajú ho najmä banky a inštitúcie, ktoré si vďaka nemu častokrát overujú totožnosť žiadateľov o úver, či pri výbere väčšej sumy z účtov," vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

"Keď identifikujeme akýkoľvek stratený doklad totožnosti, danú pôžičku na tento doklad nefinancujeme," upresňuje hovorca finančnej spoločnosti Oliver Vališ.

Sarah podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa s tým, že ak jej bude vrátená odcudzená hotovosť alebo vynahradená škoda, stiahne ju. "V prípade preukázania viny je možné v súlade so zákonom uložiť trest odňatia slobody vo výške až na jeden rok," dodáva Michal Szeiff. 

Pozrite si archívne video.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy