Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiar, aký doteraz nezažili. V budove školy muselo zasahovať viac ako 50 hasičov
Zdielať na

Požiar, aký doteraz nezažili. V budove školy muselo zasahovať viac ako 50 hasičov

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Požiar aký museli v utorok večer likvidovať hasiči v Považskej Bystrici, si domáci nepamätajú. Plamene pohltili opustenú budovu bývalej školy okolo ôsmej večer. Zasadnúť musel krízový štáb. Na nohách boli desiatky hasičov.

Hasiči požiar lokalizovali dve hodiny po nahlásení, no úplne zlikvidovať sa im ho podarilo až ráno. Čo bolo jeho príčinou je zatiaľ v štádiu zisťovania.
Okolité základné školy a materské školy odporučil primátor mesta v stredu zatvoriť. Niektoré deti tak mali pre požiar mimoriadne prázdniny. 

S obrovským požiarom bojovalo uprostred sídliska viac ako 50 hasičov. K plameňom sa riadne nedalo priblížiť. Sálavé teplo rozpúšťalo plasty na autách, ľuďom z okolitých panelákov praskali okná. "Bývam tu 30 rokov. Deti sem kedysi chodili do školy, no tak bude tu stáť kostol," vyjadril sa jeden z obyvateľov sídliska. "Hasiči zasahovali v autonómnych dýchacích prístrojoch. Čo sa týka dopravy vody, tam prístroje nie sú potrebné," povedal Juraj Jurdík veliteľ zásahu Hasičského záchranného zboru Považská Bystrica. 

Školu pred rokmi zatvorili pre nebezpečné látky, z ktorých bola postavená ešte v osemdesiatych rokoch. Konkrétne išlo o látky toluén a azbest. "Nie je treba mať obavu lebo pri takejto teplote ten azbest sa spečie a nezačne sa uvoľňovať prach, ktorý je rakovinotvorný," uviedol Pavol Petrík z Obvodného úradu pre starostlivosti o životné prostredie Považská Bystrica. Primátor mesta Považská Bystrica sa k celej situácii taktiež vyjadril. "Keďže tam bolo použitých veľa lepidiel na toluénovej báze ten požiar bol veľmi prudký," skonštatoval. "Škola bola mestská, pozemok je farský celkom šikovná likvidácia azbestu," dodal obyvateľ sídliska. 

Pozrite si reportáž o požiari na trati:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy