Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za úplatky poslali sudcu na 6 rokov do väzenia. Odklepol to Najvyšší súd
Zdielať na

Za úplatky poslali sudcu na 6 rokov do väzenia. Odklepol to Najvyšší súd

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR na dnešnom verejnom zasadnutí potvrdil šesťročný trest väzenia pre trebišovského sudcu Milana Jurka. Toho ešte na jar 2017 uznal Špecializovaný trestný súd za vinného z pokračujúceho zločinu prijímania úplatku v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Rozsudok odvolacieho súdu je právoplatný.

Úplatky podľa obžaloby bral ako sudca Okresného súdu v Trebišove. Išlo o tri skutky – dva z februára a jeden z marca roku 2013. V prvom prípade Milan Jurko prijal podľa obžaloby od Istvána L., ktorý v tom čase žil pod menom Arnold V., loveckú dýku v hodnote vyše 630 eur za to, že mu schválil dohodu o vine a treste uzatvorenú s prokurátorom v roku 2008 a vydal rozsudok. Dýku mu dal tiež za to, že mu 11. februára 2013 vydal urýchlene uznesenie o účasti odsúdeného Arnolda V. na amnestii prezidenta SR a odpustenie trestu.

Okresný sudca si nechal podľa prokurátora v druhom prípade prisľúbiť presne nešpecifikovanú sumu od advokáta Atilu B. ako úplatok za to, že obžalovanému Deziderovi B. uloží iba peňažný trest namiesto predtým mu uloženého nepodmienečného trestu, pričom konkrétny druh trestu v súkromnom rozhovore s advokátom dohodol, a následne vydal rozsudok.

V treťom prípade si nechal sľúbiť peňažnú sumu 1 500 eur ako úplatok od Ondreja T. a Miroslava M., obžalovaných zo zločinu krádeže za to, aby rozhodol v ich prospech.

Pozrite si archívne reportáže o iných úplatných sudcoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy