Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polícia zadržala sudcu Najvyššieho súdu v Prahe
Zdielať na

Polícia zadržala sudcu Najvyššieho súdu v Prahe

PRAHA / Polícia zadržala sudcu pražského Najvyššieho súdu Ivana Elischera. Podľa miestnych médií bol obvinený z prijatia úplatku a zneužitia právomoci. Elischer na Najvyššom súde pôsobí od roku 2013 a špecializuje sa na riešenie závažných drogových káuz. Polícia tiež prehľadávala jeho kanceláriu priamo v budove súdu.

"Môžem potvrdiť, že náš útvar zadržal jedného sudcu Najvyššieho súdu v Prahe. Viac informácií teraz nebudeme poskytovať. Vec dozoruje mestské štátne zastupiteľstvo Praha," informoval hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. 

Kontrolou prechádza aj kancelária sudcu. "Môžeme potvrdiť, že v jednej kancelárii prebiehajú úkony trestného riadenia," zdelil hovorca Najvyššieho súdu. Predseda súdu Bureš zatiaľ nemá v rukách text obvinenia. Ak ale pôjde o závažné podozrenia, sám navrhne ministrovi dočasné pozastavenie funkcie sudcu, tvrdí. 

Podľa trestného poriadku môže byť zadržaná osoba v policajnej cele najviac 48 hodín, uvádza portál iDnec.cz. Do tej doby musia podať návrh na uvalenie väzby, inak musí byť prepustený. 

Obvineného sudcu môže minister spravodlivosti dočasne odvolať z funkcie, a to až do právomocného skončenia trestného stíhania. Po dobu dočasného pozastavenia funkcie poberá sudca polovicu svojho platu. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy