Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vášnivý zberateľ má doma policajné symboly zo 127 krajín
Zdielať na

Vášnivý zberateľ má doma policajné symboly zo 127 krajín

OSTRIHOM / Svetových strážcov poriadku má zatiaľ pod strechou rodičovského domu. Presnejšie povedané symboly, ktoré ich označujú. Vášnivý zberateľ policajných symbolov z maďarského Ostrihomu ako jediný na svete vystavuje svoju obrovskú zbierku doma aj v zahraničí. Jeho snom je zriadiť v rodnom meste kamenné múzeum.

László Szilas z maďarského Ostrihomu úctu voči predstaviteľom zákona pretavil do celoživotnej záľuby. Pred 25 rokmi začal budovať svoju zbierku symbolov svetových strážcov zákona.

Zatiaľ vlastní symboly policajných zložiek zo 127 krajín sveta – pod sklom má 1350 nášiviek, takmer stovku dôstojníckych čiapok, desiatky uniforiem, 265 policajných odznakov, stovky vyznamenaní, praciek na opasky, ale aj maďarské uniformy na špeciálnej edícii zápalkových škatuliek. Jeho zbierka sa každým dňom rozširuje.

"Čína, Vietnam, alebo Severná Kórea, ktoré mi neodpovedali, ale z Kuby som odpoveď dostal a tomu som sa veľmi potešil a aj mi poslali policajné symboly kubánskej revolúcie," pochválil sa László. Hrdosť cíti najmä pri pohľade na najvyššie maďarské vyznamenanie Kossuthovu šabľu. V rozhovore nezabudol spomenúť láskavosť ministerstva obrany z Bratislavy.

​S predstaviteľmi poriadkových síl komunikuje zväčša listami – predstaví sa, vysvetlí svoj zámer a potom už len čaká na zásielku. Čo bude obsahovať necháva vždy na odosielateľovi. "Napríklad policajná čiapka púštnej polície jordánskeho kráľovstva, ktorú som dostal od kráľovnej Nur. Pribalila nádhernú publikáciu o ich dynastii, krásnu rodinnú fotku a list, doplnený krásnymi symbolmi," pokračuje László. 

Symboly anglických policajtov vedľa francúzskych vzdušných síl, Alžírsko, Mongolsko, Rusko, Antiqua, Papua nová Guinea, Singapur, Kiribati, Senegal, Bermuda – vymenúva nadšený zberateľ, ktorý vraj nemá najobľúbenejší kúsok.

V tomto prípade sa zas zberateľka pýši kolekciou betlehemov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy