Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodca kosovských Srbov sa nedočkal súdu. Zastrelili ho pred centrálou strany
Zdielať na

Vodca kosovských Srbov sa nedočkal súdu. Zastrelili ho pred centrálou strany

Archívna reportáž

MITROVICA / Lídra kosovských Srbov Olivera Ivanoviča, ktorý čakal na súdne pojednávanie vo veci zabíjania etnických Albáncov vo vojne v rokoch 1998-1999, zavraždili pred sídlom svojej politickej strany.

O smrti Olivera Ivanoviča informoval prokurátor. Ako protest proti jeho vražde Srbsko vyhlásilo, že opúšťa aktuálne kolo rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou o normalizácii vzťahov, ktoré sa malo konať s podporou Európskej únie v Bruseli. Ivanoviča považovali za umierneného srbského politika v Kosove a bol jedným z popredných účastníkov rokovaní so zástupcami NATO, OSN a EÚ v Kosove po vojne.

V roku 2016 ho uznali vinným z vojnových zločinov v súvislosti so zavraždením štyroch etnických Albáncov a bol uväznený na 9 rokov. Napokon ale bol nariadený nový proces, Ivanoviča vlani prepustili a práve čakal na nové súdne pojednávanie.

Podľa právnika obete bol Ivanovič, ktorý žil v etnicky rozdelenom meste Mitrovica, strelený päťkrát. Na severe Kosova žije 40 až 50 tisíc etnických Srbov, ktorí odmietajú integráciu do štátu s väčšinou albánskeho obyvateľstva, odkedy Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Vzťahy medzi oboma krajinami sú odvtedy napäté, v roku 2013 však obe strany súhlasili s účasťou na rokovaniach s podporou EÚ. Tá obom stanovila úspešné rokovania ako podmienku budúceho členstva v únii.

Pozrite si rozhodnutie kosovských úradov vydať svojho občana na Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy