Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mazurek si už trestný rozkaz prevzal. Trest je podľa Uhríka z ĽSNS privysoký
Zdielať na

Mazurek si už trestný rozkaz prevzal. Trest je podľa Uhríka z ĽSNS privysoký

BRATISLAVA / Sudca, ktorý odsúdil Milana Mazureka ako vinného, konečne prehovoril. Verdikt totiž nechcel potvrdiť dovtedy, kým sa s ním Kotlebov poslanec neoboznámi úradnou cestu. Tak sa už ale stalo. Samosudca Špecializovaného trestného súdu pritom rozhodol v najnižšej sadzbe.

Milan Mazurek dostal formou trestného rozkazu len peňažný trest vo výške 5 tisíc eur. Stalo sa tak dva týždne od podania obžaloby na poslanca za extrémistické trestné činy. Ide o jeho výroky v žilinskom rádiu ešte z októbra minulého roka. Tento fakt ale postavil zo stoličky dozorujúceho prokurátora, ktorý takmer okamžite proti tomu konal. "Odpor sa v súčasnosti doručuje obvinenému a jeho obhajcovi. Po vykázaní doručenia odporu súd nariadi hlavné pojednávanie," uvádza sa v písomnom stanovisku Špecializovaného trestného súdu.

Mazureka tak čaká súdny proces, aj s dokazovaním. A stále mu hrozí 6-ročné väzenie a strata poslaneckého mandátu. "On povedal, to čo si myslel a za to je teraz postihovaný," povedal Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. "Pokiaľ, samozrejme, ale bude z trestného činu uznaný vinný, tak v tom momente národná rada tiež môže konať," hovorí Béla Bugár. 

Poslanec Mazurek sa v rozhovore v rádiu vyjadroval na adresu Rómov a k imigrantom, Arabom či islamskému náboženstvu. Rádio už dostalo pokutu 15 tisíc eur. Podľa expertky na trestné právo peňažný trest nemá ani z ďaleka taký preventívny účinok ako basa na tvrdo. "Extrémistické trestné činy sa zdajú trestnými činmi, ktoré sú veľmi spoločensky nebezpečné. Tam sa očakáva, že by súd rozhodoval aj v intenciách trestu odňatia slobody," hovorí expertka na trestné práva Lucia Kurilovská. 

Milan Mazurek napriek sľubu, že sa k veci vyjadrí, nateraz s médiami nekomunikuje. Špecializovaný trestný súd už ale disponuje doručenkou, z ktorej jednoznačne vyplýva, že si trestný rozkaz prevzal ešte pred Vianocami. To ale nie je všetko. Odpor proti rozsudku už stihol podľa televízie JOJ podať aj sám Mazurek. "Tá výška trestu je príliš vysoká, trest by nemal byť nijaký," myslí si Milan Uhrík, poslanec za ĽSNS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy