Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Päť rodín prišlo v noci o strechu nad hlavou. Zostalo im iba to, čo mali na sebe
Zdielať na

Päť rodín prišlo v noci o strechu nad hlavou. Zostalo im iba to, čo mali na sebe

BANSKÉ / Požiar v dedine pripravil o strechu nad hlavou päť rodín. Momentálne ich museli prichýliť známi.

Požiar vypukol v jednom z príbytkov. Tie sú postavené hneď vedľa seba, a tak sa plamene šírili veľmi rýchlo. "Najprv začalo horieť tam, ako je tá celta," opísal udalosť jeden z obyvateľov Banského.

Šestnásť dospelých a jedenásť detí. Najmladšie má iba dva mesiace. Miestni vybehli z príbytkov iba v tom, čo mali práve na sebe. Niektorí v papučiach, iní úplne naboso.

"Začalo horieť a to boli plamene. Chcel som ich uhasiť, ale nemohol som sa tam dostať a začali horieť všetky domy," uviedol obyvateľ. "Mali tam nový nábytok, všetko sa im zničilo." Zo šiestich príbytkov ostali iba obhorené múry. Strechy a všetko čo bolo pod nimi, zhorelo do tla.

Starosta obce, Štefan Petruň tiež opísal situáciu: "Nestačili si to vyniesť von, ale zachraňovali vlastné životy."

Oficiálna príčina požiaru je zatiaľ v štádiu vyšetrovania, čo potvrdil aj Lukáš Popovič, riadiaci dôstojník HaZZ Vranov: "Príčina vzniku požiaru je zatiaľ v štádiu zisťovania." Miestni ale už teraz hovoria o provizórne zmontovanom komíne od piecky. "Asi iskra alebo čo a začalo všetko horieť. Niečo muselo byť deravé a z toho sa všetko chytilo,"  povedal jeden z obyvateľov.

​V obci už vyhlásili aj zbierku pre poškodené rodiny. Pomôcť im chcú najmä so stavebným materiálom, aby si mohli opraviť zhorené príbytky. Bez domova ostalo takmer 30 ľudí. "Teraz ma prichýlila sestra a svokra vzala mamu aj ostatných súrodencov,"  dodáva so smútkom obyvateľ.

Požiar môže zapríčiniť aj nekvalitné obloženie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy