Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dvoch obžalovaných z kauzy vraždy Čongrádyho by mali prepustiť z väzby
Zdielať na

Dvoch obžalovaných z kauzy vraždy Čongrádyho by mali prepustiť z väzby

BRATISLAVA / Dvaja obžalovaní v prípade prípravy vraždy, ako aj samotnej vraždy údajného príslušníka zločineckej skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho by sa mali dostať z väzby na slobodu. Rozhodol o tom dnes na neverejnom zasadnutí Okresný súd Bratislava I.

Na súde sa rozhodovalo o prepustení z väzby. Dôvodom prepustenia je blížiaci sa koniec štvorročnej lehoty, počas ktorej môžu byť obžalovaní Roman J. a Dušan Š. väzobne stíhaní. Sudca o prepustení rozhodoval za zatvorenými dverami. Po vypočutí oboch mužov žiadosti vyhovel. Uznesenie nie je ešte právoplatné. Prokurátor sa proti nemu na mieste odvolal. O celej veci tak bude rozhodovať odvolací krajský súd.

Krátko po neverejnom zasadnutí, väzenská stráž priviedla všetkých piatich obvinených. Pätica mužov je obžalovaná v prípade prípravy a vykonania vraždy Petra Čongrádyho. V roku 2004 bol Čongrády zavraždený 28 zásahmi zo samopalu. K účasti na tomto skutku sa priznali Ivan Beňo, Peter Kopera a Vladimír Smetana. S prokurátorom uzavreli v septembri 2014 dohody o vine a treste.

Polícia v roku 2012 obvinila z vraždy nesprávnu päticu mužov, medzi ktorými boli aj Karol Mello, Ľuboš Ferus či Viliam Mišenka. Napokon ich zbavili obvinení. Dva roky potom, boli za vraždu právoplatné odsúdení Peter Kopera, Ivan Beňo a Vladimír Smetana. Prvý dvaja menovaní si odpykávajú 14 a 15 ročný trest. Smetana uplynulý rok zomrel. 

Na základe výpovedí Koperu a Beňa, polícia dodatočne obvinila spomínaných piatich mužov. Medzi nimi je aj ruský podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. "Žiadna jeho vina sa nepreukázala svedeckými výpoveďami. Neusvedčili ho zo skutku, z ktorého je obžalovaný," povedal Jozef Obert, advokát obžalovaného.

Senát si na hlavnom pojednávaní pozrel 7 minútový záznam z bezpečnostných kamier na čerpacej stanici, ktorá je neďaleko miesta vraždy. Zároveň mali odznieť aj záverečné reči. Tie museli byť preložené pre chýbajúcu dokumentáciu v spisoch. Hlavné pojednávanie bolo vytýčené na 22. januára budúceho roku. Súd ešte zváži vypočutie jedného svedka, ktorého navrhla obhajoba. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy