Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Železničné priecestia si tento rok vyžiadali 87 obetí. Napriek tomu ľudia stále riskujú
Zdielať na

Železničné priecestia si tento rok vyžiadali 87 obetí. Napriek tomu ľudia stále riskujú

BRATISLAVA / Stihnem alebo nestihnem? Túto otazku si pravdepodobne denne kladú ľudia, ktorí prechádzajú cez želežničné priecestie v čase, keď sú rampy dole a červené svetlo signalizuje prichádzajúci vlak. Žiaľ, nie vždy sa im podarí prejsť. Na slovenských koľajniciach zomrú priemerne každý týždeň dvaja ľudia.

Za tento rok prišlo o život na železničných koľajniciach 87 ľudí. Napriek tomu, že stále hovoríme o tom, aké je to nebezpečné, ľudia takto riskujú. "Z tohto dôvodu sme v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky realizovali preventívnu policajnú akciu zameranú na upozorňovanie nebezpečenstva, ktoré hrozí vodičom alebo bežným občanom, keď nesprávne prechádzajú cez želežničnú trať, a aj vodiči, aby šli správne stanovenou rýchlosťou," uviedol zástupca riaditeľa železničnej polície Juraj Michalíček. 

Počas akcie opäť vybrali najrizikovejšie lokality z celého Slovenska. Na 85 miestach v najfrekventovanejšom čase monitorovali pohyb osôb tam, kde to nie je dovolené, a tiež 32 železničných priecestí, kde vodiči najčastejšie porušujú zákon o cestnej premávke, predovšetkým maximálnu povolenú rýchlosť 30 kilometrov za hodinu. "Za 10 mesiacov tohto roka evidujeme na želežničných priecestiach 108 dopravných nehôd, z nich až 83 sa stalo v obci a 25 mimo obce," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Táto akcia mala ľudí informovať. V žiadnom prípade nešlo polícii o pokutovanie. Namiesto pokuty bola väčšina ľudí poučená a dostala leták, v ktorom bolo, že nielen porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým vedome a nepochopiteľne riskujú svoj život. Zrážka s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha je niekoľko sto metrov, znamená zväčša smrť alebo trvalé následky. "Je to organizované vzhľadom na pretrvávajúci zlý stav, kde v tomto roku máme zaregistrovaných až 87 mŕtvych osôb, ku ktorým došlo pri zrazení vlakom a máme zaregistravných 42 nehôd, pri ktorých zahynulo ďaľších päť osôb a 13 bolo ťažko zranených," povedal riaditeľ odboru bezpečnosti a inšpekcie dopravy železníc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy