Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starostka vybielila obecnú kasu, pozná svoj trest
Zdielať na

Starostka vybielila obecnú kasu, pozná svoj trest

LUKAČOVCE / Exstarostka Lukačoviec (okr. Humenné) už pozná svoj trest za vybielenie obecnej pokladnice. V kase nechala 62 centov a obec iba o vlások unikla nútenej správe. Odsúdili ju za nezaplatenie dane a poistného. Dostala dvojročnú podmienku.

Bývalá starostka čelí zo strany polície aj obvineniu pre obzvlášť závažný zločin sprevenery. Vyšetrovateľ hovorí o škode 300 tisíc eur a prokurátor zas o tom, že peniaze údajne končili na osobných účtoch bývalej starostky, jej manžela a syna. Z obecných peňazí si podľa obvinenia splácala úvery a pôžičky. "Dlhy, čo sa za minulé vedenie vytvorili, to je jeden rozpočet obce za jeden rok. Dlh je 190 až 200 tisíc eur," uviedol súčasný starosta obce Lukačovce Martin Meričko.

Žiadne investície, iba splácanie dlhov. Tak to v Lukačovciach vyzerá posledné tri roky. Doteraz sa z dlžnej sumy podarilo vyplatiť asi tri štvrtiny. Vo veci zločinu neodvedenia dane a poistného ju sudca spod obžaloby oslobodil, no z prečinu nezaplatenia 14-tisícového poistného ju uznal vinnou. Dostala dvojročný podmienečný trest.

"Nezaplatila poistenie aj napriek tomu, že v čase splatnosti mala obec Lukačovce dostatok finančných prostriedkov na ich zaplatenie v rozsahu najmenej 13 159,63 eur," uviedol sudca okresného súdu Humenné.

Rozhodnutie sudcu právoplatné nie je. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal v celom rozsahu. Exstarostka si verdikt vypočuť neprišla. S novinármi hovoriť nechcela. "Ja nie som prítomná. Ďakujem, zatiaľ sa nevyjadrujem," uviedla obžalovaná exstarostka. Bývalá šéfka obce čelí zo strany polície aj obvineniu pre obzvlášť závažný zločin sprenevery. Do konania pribrali aj znalca z obdobia účtovníctva a daňovníctva.

Unikli nútenej správe

Problémy sa prevalili s nástupom nového starostu. V kase bolo 62 centov. Obec iba o vlások unikla nútenej správe. "Na základe vymyslenej firmy fakturovala práce, ktorých úhrady faktúr následne prevádzala na svoj osobný účet alebo na účet svojho manžela alebo syna," uviedol súdny znalec.

Problémom nie sú iba prevody peňazí na osobné účty, ale aj falošné doklady v účtovníctve. "Do účtovníctva obce dokladovala falošné auditorské správy," uviedol prokurátor Okresnej prokuratúry v Humennom.

Polícia vyšetrovanie stále neukončila. Skúmajú obdobie rokov 2004 až 2014 s tým, že obvinená mala spreneveriť takmer 300 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy